Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'da deprem bölgesinde! Depremde can kaybı 19 bin 388'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'daki ziyaretin ardından Malatya'ya geçti. Burada bir açıklama yapan Erdoğan, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 19 bin 388, yaralı sayısının 77 bin 711 olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Bugün birlik olma günü, vatandaşlarımızın devlete güvenmesini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'da deprem bölgesinde! Depremde can kaybı 19 bin 388'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ili vuran depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'ın ardından Malatya'ya geçti.

Açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle can kaybının 19 bin 388'e, yaralı sayısının 77 bin 711'e yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, ''Şu an 10 ilimizde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte 141 bini aşkın personel bilfiil görev yapıyor.'' dedi.

Erdoğan'ın burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

''Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. Bugün birlik olma günü, vatandaşlarımızın devlete güvenmesini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin. Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız.''

"Pazartesi günü ardı ardına yaşanan depremlerle maalesef çok büyük kayıplarımız oldu. Öncelikle 10 ilimizde ciddi yıkımlar oldu. Tabii önceki gün depremin merkezi olan Kahramanmaraş ve Hatay ile Adana illerimizi ziyaret ederek durum tespiti yaptık. Dün de Gaziantep, Osmaniye ve Kilis'teydim.

"AFAD ve diğer kurumlarımız depremzedelerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır ve konteynerlerin kurulumunu gerçekleştiriyor. Kendi yerlerinde kendi imkanlarıyla günlük 20 bin kişilik 50-100 bin kişilik yemek hazırlayıp dağıtan kişiler olduğunu biliyoruz. Ülkemizin dört bir köşesinden yüzlerce yemek ve ekmek üretim aracı bölgeye gönderildi"

"KELİMELER KİFAYETSİZ"

Yaşadığımız acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığını biliyorum.  Bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir. İnşallah bu binaların hepsini 1 yıl içinde yetiştirmekte kararımız var. Gerekli talimatları verdik.

Devletimiz deprem anından itibaren kurumları, teçhizatı ile alanda olmuştur. Depremin yıkım etkisi 10 ilimize ve 500 kilometrelik bir alana yayıldığı için işimiz çok zor oldu. Organizasyonu yapacak kamu görevlilerinin çoğunun ailesi ya da kendilerinin yıkım altında olması da etkilendi. Kış yaşanıyor olması da bir diğer engel olarak karşımıza çıktı. Yolların bir kısmı, depremin yol açtığı yıkımlar ve kış şartları ile dışardan gelen araçlar nedeniyle trafik yüküne maruz kaldı. Bunlara rağmen devletimizin tüm imkanlarını bölgeye yönlendirdik. Afet bölgesi ve OHAL kararı aldık.

"BAZI KENDİNİ BİLMEZLER SOYGUN YAPIYOR"

Bununla bazı kendini bilmezler soygun yapıyorlar. marketleri soyuyorlar. İş yerlerine saldırıyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suiistimalleri yapanlar yakalandığında gerekli müeyyideler uygulanacaktır. Bazı eksiklikler yaşandı. Ama devletimiz ve milletimiz depremzedelerin yardımına koşmuştur. Her zaman önceliğimiz insan olmuştur, can olmuştur. İstismara fırsat vermeyeceğimiz ve samimiyetimiz kimse tarafından sorgulanamaz.