Seçim ne zaman? Seçim kararı ne zaman alınacak? Seçim kararı ne zaman Resmi Gazete’de yayınlanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Türkiye seçime gidiyor! Gözler mayıs ayına çevrilirken, seçim ile ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Kabine toplantısı sonrasında kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kararının alınacağı ve Resmi Gazete tarihini açıkladı. Peki, Seçim ne zaman? Seçim kararı ne zaman alınacak? Seçim kararı ne zaman Resmi Gazete’de yayınlanacak? Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir mi? Seçim kararı kaç ay önce alınır? İşte detaylar…

Seçim ne zaman? Seçim kararı ne zaman alınacak? Seçim kararı ne zaman Resmi Gazete’de yayınlanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

2023 seçimleri için süreç başlıyor. Türkiye mayıs ayında sandığa gidecek. Cumhurbaşkanı adayları belli olurken seçimlerin mayıs ayında yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı ya da TBMM’nin seçim kararı alması gerekiyor. Seçim kararının alınmasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak.

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kararı alacakları tarihi duyurdu.

SEÇİM KARARI NE ZAMAN ALINACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Seçimlerin daha önce açıklandığı 14 Mayıs tarihinde yapılmasının bize bu imkanı vereceğine inanıyoruz. Esasen Türkiye'nin böyle bir vakit kaybına, dikkat dağınıklığına tahammülü yoktur. Türkiye için hemen şimdi diyoruz. İnşallah 10 Mart Cuma günü, Anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla, süreci başlatıyoruz." dedi. 

CUMHURBAŞKANI SEÇİM KARARI ALABİLİR Mİ?

Anayasa'nın 116. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Cumhurbaşkanının da seçimlerin yenilenmesini kararı alma hakkı bulunuyor. Bu şekilde yenileme kararı verilmesi halinde genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.