Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır? Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesi kararı verir mi? TBMM seçim kararını alır mı?

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi 14 Mayıs’ta yapılacak. Genel oyla yapılacak seçimin seçim kararının ne zaman, nasıl alınacağı merak ediliyor. Peki, Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır? Seçimin yenilenmesi kararını kim alır? TBMM seçimlerin yenilenmesi kararını ne zaman verecek? Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesini kararı yayınlandı mı? İşte detaylar…

Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır? Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesi kararı verir mi? TBMM seçim kararını alır mı?

13. Cumhurbaşkanı için seçim süreci başlıyor. Türkiye Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.  Cumhurbaşkanının seçimin yenilenmesi kararı vermesi halinde milletvekili genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Peki, Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır? Seçimin yenilenmesi kararını kim alır?

SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARI NASIL ALINIR?

Anayasa'nın 116. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Cumhurbaşkanının da seçimlerin yenilenmesini kararı alma hakkı bulunuyor. Bu şekilde yenileme kararı verilmesi halinde genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.