Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda biter mi?

0:00/ 0:00

Benim ‘’Yüzyılın Seçimi’’ olarak nitelediğim, herkesin de önemini kabul ettiği bir seçim 14 Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi.

Washington Post bile ‘’Dünyanın en önemli seçimi 2023 yılında Türkiye’de" diyor.

Anlayacağınız sadece Türkiye için önemli değil, tüm dünya için önemli bir seçim.

Son on yılın seçim tahminlerinde en iyi sonuçları veren bir kamuoyu araştırmacısı olarak bu seçimi doğru ya da hata payı sınırları içerisinde tahmin edebilecek miyiz, o da ayrı bir soru işareti olarak cevabını merakla beklediğimiz bir sonuç.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığımız tüm araştırmalarda önde çıktı. Ama "Muhalefetin en güçlü adayı da Kemal Kılıçdaroğlu'dur, hem HDP'nin tam desteğini alır. Zaten CHP Genel Başkanı olduğu için CHP'nin tabanı da rahat destekler. İYİ Parti'nin kuruluş sürecindeki katkılarından dolayı onlar da destekler. SP ve diğer partiler de meşruiyet sağlar" dedim.

Anketlerde yüzde 45 civarı oy alıyor olmasında yadırganacak bir şey yok aslında. Burada Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın adaylığı her ne kadar Kılıçdaroğlu için "ortak tek aday" kurgusunu biraz bozmuş gibi olsa da kesin olan Erdoğan muhalifi kesimden, PKK’nın da desteğine rağmen destek almış görünüyor.

Peki son haftaya girerken kararsızlar nihai kararını nasıl verir?

Seçime son on gün kala kararsızların oranı yüzde onların altına düşmüş durumda. Bu kararsızlar da ağırlıklı olarak Erdoğan’ın kararsızları olarak görülüyor. Oransal olarak söyleyecek olursak yüzde 44'le Erdoğan’a daha yakınlar, yüzde 25'le de Kılıçdaroğlu’na. Eğer kararsızlar yakınlıklarına göre dağıtılacak olursa Erdoğan yine avantajlı durumda oluyor.

İKTİDAR KARARSIZLARINI NASIL KENDİNE TEKRAR DÖNDÜREBİLİR?

Cumhur İttifakı ve özellikle AK Parti hükümetinin kendisini çok iyi anlatması gerekiyor. Bilhassa da savunma sanayiindeki ekonomi ve istihdam üzerindeki etkilerini anlatması olumlu sonuç verebilir.

Bunun yanı sıra PKK elebaşlarının açık desteğine rağmen Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi planlayan, millî hassasiyeti de olan seçmenler var. Bunlar bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kırılmışlar. Doğrudan siyasetçilerin de PKK ilişkisini anlatmaları etkili olabilir. Ancak en etkilisi, terör örgütü PKK tarafından şehit ailelerinin bizzat anlatması olabilir diye düşünüyorum. Zira, Türkiye’de herkesin seçme ve seçilme hakkı vardır. Fakat terör örgütü PKK’nın bir adayı alenen desteklemesi, o adayın da bu destekten memnun bir görüntü vermesi siyasetin tıkandığı noktayı da göstermiş oluyor.

İlk baştaki sorumuza tekrar gelecek olursak; Erdoğan ve AK Parti’nin bir önceki seçime göre az bir kaybı var. Seçimin ilk turda bitmesinin tek yolu, o kaybın yarısını almasıyla yeterli olacaktır.