Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda neticelenme ihtimali güçleniyor

0:00/ 0:00

Daha önce yazmıştım, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda biter mi?” diye. Bazıları net bir şey yazmamı istedi. Ben de bir araştırmacı olarak verilerin bize söyledikleri üzerinden olayı değerlendirdim.

Daha önceki süreçte, seçimin ilk turda bitmesinin en temelde AK Parti’nin ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın kaybettiği oyları almasına ve milliyetçi seçmen tarafından tercih edilmesine bağlı demiştim.seçi

Nitekim Muharrem İnce ve Sinan Oğan taraftarı olan, Üçüncü Yol arayışı içinde olan milliyetçi, ulusalcı seçmenlerin tek aday olmadığı için oy oranları birbiri arasından geçişkenlik de gösteriyor.

Daha önceki süreçlerde yazıp, yine üzerinde araştırma verileri üzerine değerlendirme yaptığım Muharrem İnce'nin oy potansiyeli var. Muharrem İnce araştırmalarımızda yüzde 8,3 çıkmıştı ve “Kılıçdaroğlu lehine çekilse oyunuzu Kılıçdaroğlu’na verir misiniz” diye sormuştuk. Yüzde 54’ü vereceğini söylemiş, yüzde 30’u sandığa gitmeyeceğini ve kalanı da "Kılıçdaroğlu’nun karşısındaki adaya oy veririm" demişti.

İnce’ye, CHP’yi destekleyen troller tarafından yapılan saldırılar o oyların Kılıçdaroğlu’na gitmesini sağladı.

Sinan Oğan’ın oyları biraz yükseldi.

Ancak, bu iki ismin oyları toplamda yüzde 3 ve altına düşmediği sürece seçimin ilk turda bitmesi mümkün görünmüyordu.

Son haftaya girdik.

Meydanlar oldukça kalabalık. Özellikle Erdoğan’ın mitingleri oldukça kalabalık geçiyor. Nitekim İzmir mitingi bu çerçevede değerlendirilecek bir mitingdi.

Van mitingine davet edilmiştik. Orada görüştüklerimden bazıları 2011 seçimleri kadar bir kalabalık olduğunu söyledi.

Van’daki Kılıçdaroğlu mitingine katılan PKK yandaşları “Dişe diş, kana kan. Seninleyiz Öcalan” sloganı attı. Bir başka grup ise Türk bayrağı üzerinde tepindi. Erdoğan’ın mitingine gelenlere Türk Bayrağı dağıtılıyordu. Orada yaşlı bir amca doğal bir şekilde bayrağı alıp öpüp başına koydu. Bunu sosyal medyada da paylaştım.

Görünen itibariyle bu seçim Türk bayrağına düşmanlar ve Türk bayrağı sevdalıları arasında da geçecek. Zira, Türk milleti ve devleti düşmanı bu PKK ve FETÖ’den rahatsızlıklarını kimse dile getirmiyor.

Dün İstanbul mitingi için Atatürk Havalimanı'ndaydım. Miting alanında görüştüğüm biri “Hayatımda hiçbir mitinge katılmadım. Ancak, bu seçim çok önemli. Arkadaşlarımla birlikte geldik” diyordu. Fotoğraf çekerken beni de yanlarına davet eden bir aile ise “Bu seçimin önemine binaen biz İnegöl’den kendi imkanlarımızla geldik” dedi.

Nitekim, son düzlükte seçmen bir şekilde meydanlarda da katılım yaparak tarafını gösteriyor.

Diğer taraftan yaptığımız araştırmalarda hiç ilk turda biteceğine dair veri elde edemezken, dün biten çalışmamızda Erdoğan için ilk turda 50’nin üzerine çıktığını, 51’den çok az bir seviyede kaldığını gördük. Bu toparlanma devam eder mi? Onu görmek için de Türkiye’nin nabzı araştırmamıza bugün tekrar başladık.

Bazı lokal illerde de yükseliş trendini gördük. Kuvvetle muhtemel Erdoğan ilk turda yine ipi göğüsleyecek gibi görünüyor.