Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan operasyon mesajı! "Yarın, haftaya veya her an"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonuyla ilgili açıklamada bulundu. Kalın, "Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Yarın, haftaya veya her an olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan operasyon mesajı! "Yarın, haftaya veya her an"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber yayınında Suriye'ye yönelik olası harekata ilişkin "Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Türkiye kimseden icazet almaz hesap vermez"

Biz sorumluluk sahibi bir devlet olarak müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendiririz konuşuruz. Kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değildir. Türkiye kendi güvenlik kaygılarını gidermek için kimseden icazet almaz kimseye hesap vermez.

ABD ile Rusya ile yeri geldiğinde İran ile başka yerlerde başka ülkelerle yeri geldiğinde Irak makamlarıyla Irak'a bir operasyon yaptığımızda bunlar her düzeyde konuşulur ama öncelikli olarak bazen kamuoyunda şöyle bir şey gündeme geliyor işte ABD'liler rahatsız, Rusya şöyle dedi bunlar böyle dedi vesaire diye onlar rahatsız olabilirler, pozisyonlarını ifade edebilirler pozisyonları kayda geçirebilirler ama bu bizim atacağımız adımları hiçbir şekilde etkilemez. Biz bunu da açık bir şekilde zaten kendilerine de ifade ediyoruz.

"Bu operasyonu herkese deklare ettik"

Son olarak yapılan operasyon ve özellikle İstiklal Caddesi saldırısından sonra yaptığımız hava harekatlarında biz zaten uluslararası meşruiyet çerçevesinde BM sözleşmesinin 51. Maddesinin bize sağladığı imkan ve yetenekler çerçevesinde meşru zeminde bu operasyonu yaptığımızı zaten söyledik bütün herkese de deklare ettik.

Sahada işte şurada ABD askerleri var onlara bir zarar gelmesin koordine edilsin dikkat edilsin dendiğinde de biz tabii ki zaten bugüne kadar hiçbir zaman Suriye'de doğrudan ABD askerlerini yahut Rus askerlerini vesaire hedef almadık zaten böyle bir kastımız yok bizim hedefimizin ne olduğu bellidir.

Ama açıkçası burada bizim hedef aldığımız terör noktalarında ABD'lilerin veya Rusların veya başkalarının bir takım unsurları varsa öncelikle onların bunu bir değerlendirmesi gerekiyor. Bu kişiler burada ne yapıyorlar? Türkiye'ye yönelik bir terör saldırısı olduğunda orada şu unsur var bu unsur var aman oraya girmeyelim burayı hedef almayalım dediğinizde tam da teröristlerin istediği şeyi yapmış olursunuz.

Yani ABD'nin ya da Rusya'nın yahut bir başka ülkenin bayrağı altında orada yuvalanmış olan terör unsurlarına dokunamaz hale gelirsiniz. Zaten teröristlerin tam istediği de bu.

"Bizim hedefimiz oradaki PKK/YPG/PYD yapılanmasıdır"

Biz bunu çok açık net bir şekilde kendilerine de zaten ifade ettik. Bizim oralarda doğrudan ABD, Rus askerini veya başka bir ülkenin askerini hedef almak gibi bir durumumuz yok. Bizim hedefimiz oradaki PKK/PYD/YPG yapılanmasıdır. Geçmişte bu DEAŞ'tı dönem dönem rejim unsurlarıydı Türkiye'ye yönelik tehdit her neyse.

Suriye'nin çok özel bir konumu var maalesef 2012-13 yılından beri orada devam eden bu çatışmalar nedeniyle şu anda Suriye'de adeta 3 parçaya bölünmüş bir yapı var.

Bir rejimin Rusya'nın İran'ın kontrolünde olan bölgeler var. Bir de PYD/YPG ve ABD desteğiyle onların kontrolünde olan bölgeler var. Bir de bizim kontrolümüzde olan bölgeler var. Bu ideal bir durum değil aslında. Suriye haritasına baktığınız zaman ama son 2,5 -3 yılda adeta bu tablo dondu. Dondurulmuş bir ihtilafa evrildi. Suriye iç savaşı. Ve herkes üç aşağı beş yukarı bulunduğu yerde duruyor.