Daha fazla yağ yakmak için hangisini yapmalı?

Yapılan araştırmalar, aç karnına yapılan egzersiz ile tok karnına yapılan egzersizin yağ yakımı açısından kişisel hedeflere, egzersiz yoğunluğuna, süresine ve tiplerine göre değişken olabileceğini gösteriyor.

    

Yaygın olarak bilinen ve uygulanan şeylerden biri aç karnına kardiyo yapmak. Bu durumda vücutta karbonhidrat olmadığı için daha fazla yağ yakılacağı düşünülür. Bu doğrudur. Gece boyunca boşalan glikojen depoları sonrasında vücut yağlardan kullanmaya başlar yani egzersize başlar başlamaz yağ yakar fakat bu yağlar sadece depo yağlar değil, kandaki yağ asitleridir. Yani kardiyo sırasında daha çok yağ yakılması, vücuttaki yağın azalacağı anlamına gelmiyor.

Aç karnına yapılan egzersize dikkat! 

Ayrıca aç karnına kardiyo yapmak egzersiz sırasında veya sonuna doğru; hipoglisemi yani, enerji düşüklüğü, yorgunluk, halsizlik, el ayak titremeleri, ani terlemeler, baş dönmesi, egzersizi sonlandıramayacak kadar bitkinlik vb. Şikayetlere sebep olabilir. Dolayısıyla bu tarz şikayetler var ise aç karnına egzersiz yapılması kesinlikle önerilmez. Fakat aç karnına yapılan egzersizler sizi daha rahat hissettiriyorsa (hem mental, hem fizyolojik açıdan), uzun süreli açlıklara alışık bir vücudunuz var ise tabii ki işin uzmanına danışarak yapabilirsiniz.

Aç karnına spor yapanlar bunlara dikkat! 

Aç karnına egzersiz yapmanın aksine tok karnına egzersiz yapmak performansımızı arttırdığı için daha uzun süre egzersiz yapabilmemizi sağlıyor. Bu sebeple de direkt olmasa da dolaylı yoldan daha fazla yağ yakımını destekleyebiliyor. Ayrıca Özellikle Sabah 8-10 saatlik açlık ile yapılan egzersizlerde hipoglisemi (şeker düşüklüğü, baş dönmesi, enerji düşüklüğü) sorunu ile karşılaşılıyor. Bunu önlemenin en iyi yolu ise egzersiz öncesi doğru besinleri tüketmekten geçiyor. 

Egzersiz öncesi ne yemeli? 

Egzersiz öncesine ne yiyeceğimiz kişiden kişiye göre ve egzersizin süresine, şiddetine, türüne göre değişiklik gösterse de egzersizden 1 saat önce glisemik indeksi yüksek veya orta olan, sindirimi kolay besinler seçmek ve bunları kahve ile birleştirerek kafeinin de yağ yakımını arttırıcı özelliklerinden yararlanmak gerekir. Örneğin; muz, kuru meyveler, enerji barlar, müsliler…Egzersizden bir kaç saat önce bu şekilde ara öğünler yapılamayacaksa, en az 3-4 saat önce besin değeri yüksek karbonhidratlı + bir miktar protein içeren bir ana öğün yapmalısınız. 

Eğer hedefimiz yağ yakmak ise, egzersizden önce aç kalmak yerine, günlük aldığınız total enerjide kalori açığı yakalamak zorundayız. Yani, harcağınız enerji aldığınız enerjiden daha fazla olmalı. Yapılan araştırmalar sağlığı korumak ve geliştirmek için haftada minimum 150 dakika egzersiz önerirken, kilo vermek için bunun üzerine çıkılması önerilir. 

Sonuç olarak; çoğu zaman beslenme ile ilgili sorularımıza tek ve mucizevi bir yanıt arasak da, beslenme kişiye özeldir. Yani size iyi gelen şey başkasına iyi gelmeyebilir. Sağlıkla ve hareketle kalın!