Darphane altın üretiminde yetersiz!

Tasarruf sahiplerinin enflasyona karşı korunmak amacıyla da edindiği çeyrek altında güçlü talep 2023'te üretimin de rekor kırmasına yol açtı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023'te çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 artışla 17,8 milyon adet ile rekor seviyeye yükseldi. 2022'de çeyrek altın üretimi 10 milyon 607 bin 900 adet olmuştu. Darphane'nin 2023'teki çeyrek altın üretiminde en yoğun ay Mayıs oldu. Mayıs ayında 2 milyon 607 bin 750 adet çeyrek altın üretildi.

2024’ün ilk çeyreğinde ise talep ciddi anlamda arttı. İş öyle bir hal aldı ki, darphane üretimde sıkıntı yaşamaya başladı. Külçe külçe altınları darphaneye veren toptancılar, üretimin azaldığını görünce fırsat bu fırsat deyip koyuyor işçiliği, koyuyor işçiliği. 1 adet çeyrek altının 175 lira işçiliği olur mu? Oldu. Dün 73 lira işçiliği varmıydı? Evet vardı. Darphane Genel Müdürlüğü, her yıl ne kadar ürettiğini zaten açıklıyor. Ne kadar kazandığını da hesaplanır o da basit. Mesela geçen yıl 1,5 ton işçilikten kâr ettiğini düşünebiliriz. Benim merak ettiğim devletin denetlediği özel rafineler varken sikke altınları neden darphane basıyor? Altını üretmek ve dağıtmanın rafinelerin işi olduğunu düşünüyorum. Sektörü denetleyen darphane, darphane üretimi, dağıtımı kim tarafından denetleniyor? Son iki aydır darphaneden kimler ne kadar altın çekiyor? Çekenler piyasada nasıl haksız rekabet ve fırsatçılık yapıyor? Kuyum sektörü neden ticaret bakanlığına bağlandı? Altın üretenler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenirlen Ticaret Bakanlığı neden? Yazılacak konuşulacak çok şey var ama şimdilik yeri değil. Sonuçta geleceğim nokta şu; Rafinelere sarrafiye ürün üretimi yetkisi verilsin, rekabet artsın, işçilik fırsatçılığı sona ersin. Yeni yasal düzenlemelere gerek var. Her şeyi toparlayabiliriz, yapılması gereken tek şey iletişim. İletişimsizlik bizi bizden alıp götürüyor. Gerçek olana odaklanalım!