Dezenformasyon nedir? Dezenformasyonla mücadelede hangi önlemler alındı?

Türkiye, Kahramanmaraş başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da 9 saat arayla yaşanan depremlerin şokunu yaşıyor. Büyük yıkımın meydana geldiği 10 ilde çalışmalar devam ediyor. Gözler enkaz altından gelecek iyi haberlere çevrilirken, yurtta büyük yardım seferberliği de başlatıldı.

Dezenformasyon nedir? Dezenformasyonla mücadelede hangi önlemler alındı?

Gerek sosyal medyadan gerek de yardım kuruluşları tarafından deprem bölgesine acil destek gönderiliyor. Ancak sosyal medyada dezenformatif paylaşımlara karşı da ayrı bir mücadele veriliyor. Başsavcılıklar, depremle ilgili yalan paylaşımlara soruşturma başlatıyor. Sosyal medyada korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan hesaplar takip ediliyor ve tespit edilip ilgili birimlere gönderiliyor.

Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla yalan bilgi yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak soruşturma başlatılıyor.

DEZENFORMASYON NEDİR?

Bilgi çarpıtma anlamına gelen dezenformasyon, sosyal medya ve dijital medya mecralarında sıklıkla yapılan manipülasyonlara deniyor.

TWİTTER’DAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ

Sosyal medyada devam eden paylaşımların önüne geçmek için Twitter’a da erişim engeli gelmişti. Yardım kuruluşlarının çağrıları sonuç verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter'ın Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar ele alındı. Toplantıda, toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumluluklarına da işaret edildi.

DEZENFORMASYONLA MÜCADELEDE ALINAN ÖNLEMLER!

Toplantıda ayrıca Türkiye tarafından Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif iş birliği başta olmak üzere 'İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun' kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatıldı. Toplantıda Türkiye'nin istekleri iletilmesinin üzerine Twitter yetkilileri dezenformasyonla iş birliği içinde olacağını açıkladı. Bant daraltılması durumu içinde gerekli anlaşmalar için mutabık kalındığında bu sorunda çözülmüş olacak" dedi.