Facebook’ta dolandırıcılar kol geziyor!

Dolandırıcılar, Facebook’ta yüz binlerce üyesi olan sayfalarda yasa dışı işler için kapı açıyor. Araçların hasar kayıtlarını 8 bin liraya silebileceğini söyleyenlerin mesajları ortaya çıktı.

Facebook’ta dolandırıcılar kol geziyor!

155 bine yakın takipçisi olan bir Facebook sayfasında “Araçlarınızın hasar kayıtlarını, pert kaydını ve ağır hasar kaydını silelim 5664 sorgulamasında çıkmasın. Sigorta ve kasko veritabanından kalıcı şekilde silinir bilgi için mesaj atınız” iletisi dikkat çekiyor.

Bu kişiler, kişisel bilgilerinizi alarak yasal olmayan yöntemlerle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sistemlerine girmiş oluyor. 

Kazaya karışan araca ilişkin kaza tarihi, kaza sonucu oluşan hasar, hangi parçaların değiştiğine ilişkin tüm bilgiler TRAMER’de kayıtlı bulunuyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde tutulan TRAMER bilgilerinin silinmesi yasal olarak mümkün değil.

- "30 dakikada hallediyoruz"

Facebook’ta dolandırıcılar kol geziyor! - Resim : 1

Söz konusu kişiye Facebook üzerinden özel mesaj yoluyla ulaşıldığında ise “Aracınızın marka modeli ve bulunduğu hasar kaydı ne kadar? Geliştirdiğimiz program sayesinde kasko ve sigorta veritabanından kalıcı şekilde siliyoruz. 5664 sorgulamasında kesinlikle çıkmıyor. Yasal mı sorusu şudur kendi kullandığınız kendi adınıza aracınızdır. İster hasar kayıtlı binersiniz isterseniz hasarsız. Örneğin bu araçta bu hasarı siz yaptınız ve cebinizden ödeyerek yaptırdınız hasar girilmedi. Kime ne? Veya aracı sattınız alan arkadaş değişen parçalarına bakarak alacak, o aldığında dahi hasar kaydı kesinlikle görülmeyecektir kalıcıdır. Ödemesini alıp 30 dakika işlem sürmektedir. Sistemlerden komple silinmesi 3 gün veya 5 gün iş süresidir.” açıklamasını yapıyor.

Hasar kaydını silme işlemini gerçekleştirdiğini iddia eden kişi de bu işlemin yasal olmadığını belirtiyor.

- Herkes araç kaydına bakar

Bir araç satın almadan önce herkes satın alacağı araba için hasar kaydı sorgulaması yaptırıyor. 5664’e atılan SMS ile aracın geçmişine ilişkin tüm bilgilere ulaşılabiliyor.

Sigorta ya da kasko aracılığıyla yapılmış bir onarım varsa bu işlemler kayıtlarda yer alıyor.

Ancak tek taraflı kazalarda, hasarı aracın sahibi kendisi yaptırırsa hasar kaydı çıkmıyor. Aracın ekspertiz incelemesiyle değişen, boyanan parçaları ortaya çıkıyor.

- Mutlaka ekspertiz raporuna bakın

Mağdur duruma düşmemek, hasarlı araç satın almamak için mutlaka yetkili bir firmadan alınmış ekspertiz raporunu isteyin. Böylece bilinmeyen bir hasar varsa fiyatta pazarlık imkanının yanı sıra ileride aracı satacağınız zaman bir sürprizle karşılaşmazsınız.