Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da en son 2014 yılında görülmüştü. Sıcaklar patladı her an hortlayabilir. Muğla, Bodrum, Antalya, İzmir dikkat!

Türkiye'de sıtma vakaları en son 2014 yılında Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da görülmüştü. Son yıllarda Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmedi ama küresel iklim değişikliği nedeniyle her an görülebilir. Bu nedenle Muğla, Bodrum, Antalya, İzmir başta olmak üzere birçok ilimize giden yazlıkçıların sinek ısırıklarına karşı dikkatli olması gerekiyor.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da en son 2014 yılında görülmüştü. Sıcaklar patladı her an hortlayabilir. Muğla, Bodrum, Antalya, İzmir dikkat!

Ülkemizde yaz aylarının kendisini hissetirmeye başlamasının ardından sıtma vakaları da yeniden gündem oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas ve Florida eyaletinde yeni sıtma vakalarının doğrulanmasının ardından tüm gözler diğer ülkelere çevrildi. 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Pazartesi günü yaptığı duyuruda, son iki ay içinde Teksas ve Florida'da yerel olarak edinilmiş birkaç sıtma vakasının doğrulandığını duyurdu.

Ajans ayrıca yaz boyunca uluslararası seyahatteki artışın vakalarda artışa yol açabileceği endişesini de dile getirdi.

Potansiyel olarak olumsuz etkilerin tedavisi için CDC, ülkede ciddi sıtma için mevcut olan tek ilaç olan intravenöz artesunata hızlı erişim sağlamak için bir plan çağrısında bulundu .

TÜRKİYE'DE EN SON 2014 YILINDA GÖRÜLDÜ

Sıtma vakaları ülkemizde son olarak 2014 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de görülmüştü. Bu tarihten sonra ülkemizde yerli sıtma vakasına rastlanmadı. Ancak şimdi seyahatlerin artmasıyla birlikte sıtma riski de artıyor. 

Yine de Muğla, Bodrum, Antalya, İzmir gibi illerimizde dışarıda oturan vatandaşların sinek ısırıklarına karşı dikkatli olması gerekiyor. Küresel ısınmanın artması bu tür hastalıkların da ülke değiştirebileceği anlamına geliyor.