Diyarbakır'daki hutbe krizinin perde arkası ne? O imam Barış Yarkadaş'a konuştu!

tv100'ün ilgiyle takip edilen Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında geçtiğimiz cuma günü Diyarbakır'da yaşanan imam-kaymakam arasındaki 'hutbe' krizine değinildi. Programda tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, imam M.K. ile konuştuğunu söyledi ve tartışmaların odağındaki imamın aktardıklarını canlı yayında anlattı.

Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, Millet Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Burhan, tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, İletişimci-yazar Ferhat Murat, Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programına konuk oldu.

Programda tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, imam-kaykamakam arasındaki 'hutbe' krizinde imam M.K. ile konuştuğunu söyledi ve imamın aktardıklarını canlı yayında anlattı.

"İMAM M.K. İLE KONUŞTUM"

Yarkadaş, "Ben bugün olayın taraflarından olan, mağdur edildiğini iddia eden İmam M.K. ile konuştum." dedi.

Yarkadaş şunları kaydetti;

"Aradım kendisini. Dedim ki “Sayın İmam, Sayın M.K. bu olay cuma günü oldu ben bunu duydum. Neler oldu?” Dedim. Bana şunu söyledi, şu anda yayınımızı izliyor zaten. “Ben şu an ailemle bir toplantıdayım. Bu yaşanan olayları kendi aramızda bir değerlendiriyoruz. Ancak ben devlet memuruyum. O yüzden size demeç vermem doğru olmaz. Lütfen beni anlayışla karşılayın. Konu zaten medyaya yansıdı. Medyaya yansıdığı şekliyledir” dedi.

"MİKROFONUN ÇUBUĞUYLA İMAMI DÖVDÜĞÜ İDDİASI DOĞRU DEĞİL"

Konuşmamızda demeç vermek istemedi. Kaymakam Bey’de konuşmayacağı için Kaymakam Bey’in çevresini aradım. Onlar da böyle bir gerilimin olduğunu ancak kesinlikle bir saldırı olmadığını, Kaymakamın iddia edildiği üzere hutbe tartışmasından sonra mikrofonun çubuğuyla imamı dövdüğü iddiasının doğru olmadığını, bir gerilim olduğunu, bir tartışma olduğunu söylediler.

"BU TARTIŞMANIN SEBEBİ NE?"

Dedim ki “Bu tartışmanın sebebi ne?” Sebebi şu. Kaymakamın çevresinin anlattığını söylüyorum. Kaymakam Bey hutbeye gidiyor. Hutbeyi dinlerken o hafta diyanetin şehitlerle ilgili bir hutbe yayınladığını biliyor fakat ilk bölümde buna rastlamıyor. Sonra hutbenin devamında şehitlerden hiç bahsedilmediğini görünce cep telefonundan internete giriyor ve diyanetin resmi hutbesine bakıyor. İmamın konuşmasını karşılaştırıyor. Sonra hutbe biterken İmama, İmam M.K.’ya müdahale ediyor. Diyor ki “Siz Diyanetin hutbesine uymadınız” diyor. Bunun üzerinde İmam ilk paragrafı okuyor. Sonra Kaymakam Bey orada müdahaleyi durduruyor. Hutbe bittikten sonra “İmam Bey, sizinle bir konuşalım” diyor. Odaya giriyorlar.

"TEHDİT ALTINDAYIM"

Kaymakam Bey’in çevresinin iddiasına göre “Hutbeyi niye tam olarak okumadınız?” deyince yine iddiaya göre İmam Bey Sayın M.K. “Tehdit altındayım” diyor. “Kimin tehdidi altındasın?” diye soruyor. “Örgütün tehdidi altındayım” deyince iddiaya göre Kaymakam Burak Akeller “O zaman sende örgütü içindesin” diyor. “Seni neye göre tehdit ediyorlar devlet var burada. Kim seni tehdit edebilir? Hutbeyi niye okumuyorsun?” diyor. Bunun üzerine tartışma biraz büyüyünce iddiaya göre ifadesinde Kaymakam’ın kendisine demir çubukla, mikrofon çubuğuyla vurduğunu ve hakaret ettiğini söylüyor. Yine iddiaya göre Kaymakam’ın koruması kapıda, kimseyi içeri almıyor." dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Diyarbakır Valiliği, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında Kulp Kaymakamı ve İlçede görev yapan bir cami imamı arasında yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin; adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi.