Belediyecilikte bir ilk: Tarladaki Bereket Servisi

Tarımsal Belediyecilikte Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Adana Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye uydudan alınacak bilgilerle destek verileceğini duyurdu. Proje ile üreticinin yanılması ve ürününü ucuza satması önlenecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Tarladaki Bereket Servisi’ni üreticinin hizmetine sundu. Üreticinin tarlasındaki bereketi uydudan alınan bilgilerle, başka bir deyişle uzaydan artırılacak. Tarlalar uydudan takip edilecek, toprak yapısından hava durumuna, ekim tavsiyesinden ilaçlama önerilerine, sulama miktarından hasat zamanına kadar gerekli bir çok konuda üreticinin cep telefonuna mesaj atılarak çiftçi, tarlasıyla ilgili bilgileri cep telefonundan okuyacak.

‘Hem üreten, hem tüketen mutlu olsun istiyoruz’

Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, “Büyük çiftçinin kendi organizasyonu var. Ziraat mühendisi istihdam ediyor ve bilgiye ulaşıyor. Ama küçük üreticinin buna gücü yok. Belediye kontrolünde üretim desteği veriyoruz onlara. Tarımsal Belediyecilikle çiftçimizi güçlendirmek istiyoruz. Üretici ve tüketici kooperatifleri kurduruyoruz. Yine ürünün tarladan direkt sofraya ulaşmasını amaçlıyoruz. Kontrollü tarım yaptırmak, köylüyü yerinde kalkındırmak istiyoruz.  Ürünlere katma değer koymak istiyoruz. Üretici portakalı 1 liraya satıyor, tezgahta 8 lira. Hem üreten, hem tüketen mutlu olsun istiyoruz” dedi.

Yanılma riski bitiyor

Zeydan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreticiyi şu ana kadar nasıl desteklediğimizi kamuoyu biliyor. Bunu artırarak devam ettireceğiz.  Belediyenin şartlarını düzelttikçe daha fazlasını yapacağız. Bu yeni uygulama Türkiye’de ilk kez Adana’da oluyor. Bizim Tarladaki Bereket Servisimizi bir çok il takip edecektir.  Hava afetleri ile ilgili erken uyarı sistemimiz önemli. Çiftçimiz aşırı yağmur, don ve dolu gibi ürünlere zarar verecek doğal felaketleri önceden bilecek ve tedbirini alacak" diye konuştu.

Çiftçinin Adana’nın neresinde hangi üründen ne kadar ekildiğini de bu uygulama ile görebileceğini dile getiren Karalar, "Bir yıl patates iyi paraya satıldığında diğer yıl herkes patates eker, bir yıl soğan para yaptığında öteki yıl herkes soğan eker ve arz talep dengesi bozulunca da mal tarlada kalır. Çiftçi bizim sistemimizle nerede ne ekildiğini, fiyatını, dünya piyasasını görür ve ona göre karar verir. Bilgiye sahip olarak karar veren üreticinin yanılma riski azalır” dedi.

Sistem ile verilecek belli başlı hizmetler

-Tarımsal Belediyecilik kapsamında 50 civarında konuda SMS ile bilgilendirme yapılacak. Sistem ilerleyen aşamada web platformuna ve mobil uygulamaya dönüştürülecek.

-Çiftçilerimize yetiştiricilik önerileri, bilgilendirme ve karar destek mesajları…

-Ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat, zararlılarla etkin mücadele, hava afet erken uyarı, gelişmiş hava durumu gibi 50 farklı alanda mesaj gönderimi.

-Uydu, meteoroloji, toprak ve bitki verilerinin işlenmesiyle çiftçiye, tarlaya ve bitkiye özel mesaj gönderimi.

-Ekimden hasada çiftçilerimize can suyu niteliğinde bilgi ve teknoloji tabanlı destek.