Düşmeyen sıcaklıklar hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Kasım ayına girilmesine rağmen hala mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı hayvancılıkla uğraşan çiftçileri memnun etti. Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Ardahan'da, kasım ayına girilmesine rağmen hala açık olan meralar hayvancılıkla ile uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Düşmeyen sıcaklıklar hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile düşmeyen sıcaklıklar hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürdü. Türkiye'nin önemli büyükbaş hayvan yetiştirme merkezlerinden birisi olan Ardahan'da kasım ortasına doğru gidilirken hava sıcaklığının hala yüksek olması hayvancılık yapan vatandaşın işini kolaylaştırıyor.

 Şiddetli kışın yaşandığı bölgelerden biri olan Ardahan’da Kasım ayının ortalarına gelinen şu günlerde bahar havası yaşanıyor.

HEM YEMDEN HEM SAMANDAN TASARRUF EDİYORUZ

Hayvanların merada otlaması nedeniyle hem yemden hem de samandan tasarruf eden besicilerin yüzü de gülüyor. Hayvanların kışın büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçirdiğini ifade eden besiciler, bu durumun ekonomik açıdan kendileri için olumlu olduğunu kaydettiler.
Ardahan ovasında hayvanlarını meraya bırakarak otlatması sonucu büyük kazanç elde ettiklerini söyleyen Ufuk Ürker, ’’Ardahan’da tarım arazileri kullanılamadığı için hayvan yem bitkilerinin büyük bölümünü il dışından karşılanmakta. Bu nedenle havaların sıcak gitmesi biz besiciler için çok önemli. Çünkü yem bitkilerinin maliyeti oldukça yüksek, ve hayvanların hava sıcaklığına bağlı olarak meralardan beslenmesi bizleri ekonomik açıdan olumlu etkiliyor.’’

 

Düşmeyen sıcaklıklar hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürüyor - Resim : 1

''SICAKLARDAN OLUMLU ETKİLENİYORUZ''

Geçmiş yıllarda Kura nehrinin şu günlerde yüzeyinin donduğunu da söyleyen Ürker, ’’Şu anda Kura nehri akıyor, dağlar açık ve kar yok, güneşli bir hava ve bizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında olumlu etkileniyoruz. Bizim kendi miladi takvime göre 29 Ekimde kar yağmaması hava sıcaklıklarının ilerleyen günlerde de devam edeceğinin bir göstergesi. Ve 10 Kasımda da kar yağmadığı takdirde yaklaşık 12’inci ayın sonuna kadar hava sıcaklıklarının böyle gideceğini tahmin ediyoruz’’ dedi.

 

Düşmeyen sıcaklıklar hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürüyor - Resim : 2