Düşünceleri okuyup söze döküyor

Bilim insanları düşünceleri okuyarak söze döken bir cihaz geliştirdi. Cihaz yapay zekayla çalışıyor.

Düşünceleri okuyup söze döküyor

San Francisco'da California Üniversitesinden bir ekip deneysel bir beyin şifre çözücü geliştirdi. Şifre çözücü, deneklerin beyinlerinden alınan sinyal kayıtlarını, yapay zeka, otomatik öğrenme ve konuşma sentezleyici ile birleştirmeyi başardı.

Bilim adamları, beyin sinyallerini konuşmaya çevirebilmek için düşünceleri sözlü biçimde ifade etmeyi sağlayan kasları kontrol etmek amacıyla üretilen dürtülerden faydalandı. 

Kasa gönderilen nöral dürtüler kayda alındı

Uzmanlar ilk aşamada normal konuşabilen 5 gönüllünün beyinlerine elektrotlar yerleştirdi. Denekler, onlarca test cümlesini okurken, bilim adamları, dudaklar, çene, dil ve gırtlakta sesi sözcüklere dönüştüren yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü kayda aldı.

İkinci aşamada, sinyalleri, kas hareketleri veri tabanıyla eşleştirebilen yapay zeka sistemi yardımıyla beyin sinyalleri sesli konuşmaya dönüştürüldü. Elde edilen sentezlenmiş konuşmada, dakikada 150 kelime ve yaklaşık yüzde 70 doğruluk payıyla cümleler türetildiği vurgulandı.

Chang: İlk kez cümleler oluşturabildik

Yapay zeka ekibinde yer alan Profesör Edward Chang, çalışmanın, ilk kez kişinin beyin aktivitesine dayanarak bütünlüklü sözlü cümleler oluşturabileceklerini ortaya koyduğunu söyledi. Sistemin, İngilizcede "sh" gibi uzatılan seslerde daha etkili olduğu da ifade edildi.

Konuşma yeteneğini kaybedenlere umut oldu

Yapay zeka cihazının daha da geliştirilmesiyle gelecekte normal tempoda konuşma yeteneklerini yitiren hastalar üzerinde kullanılabileceği belirtiliyor.