Emre Özpeynirci: Araç yok olsa da alan yok!

Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı %17,3 azalarak 48.336 adet olurken, aynı dönemde otomobil satışları %21,3 kayıpla 35.230 adet, hafif ticari araç pazarı ise %4,3 azalarak 13.106 adet oldu. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise toplam pazar bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,5 oranında azalarak 458.446 adet olarak gerçekleşti. Böylece pazardaki daralma ağustos ayında yeniden hızlandı. Otomobil satışları 8 ayda %9,4 oranında azalarak 354.543 adet, hafif ticari araç pazarı %5,2 azalarak 103.903 adet oldu.

Emre Özpeynirci: Araç yok olsa da alan yok! - Resim : 1

AĞUSTOSTAN ALINACAK DERSLER

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %18,2 azaldı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %21,1 azalış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %9,2 azaldı.

Ağustos rakamları içinde çok önemli mesajlar barındırıyor ve ileriye ilişkin önemli sinyaller veriyor.

1) Arz eksiği yani tedarik problemi markalarda devam ediyor.

2) Araç fiyatları çok yükseldi ve yükselmeye devam ediyor.

3) Bu fiyatlara araç alacak kimse kalmadı.

4) Kredi yok, faizler yüksek.

5) Tüm araçların neredeyse büyük kısmı %80'lik ÖTV diliminde.

MÜŞTERİ SAYISI AZALDI

İşte bunların hepsi üst üste geldiğinden önümüzdeki ayların otomotiv sektörü için çok daha zor geçeceğini gösteriyor. Zaten ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt'un yaptığı değerlendirme de buna işaret ediyor. Bozkurt şunları söylüyor: "Araç bulunurluğundaki sıkıntılar hala devam etmekle beraber, ağustosta böylesine düşük bir toplam pazar adedinin gerçekleşmesinde öne çıkan 2 ana sebep daha var artık;

1) Artık bu fiyatlardan araç alacak perakende müşterisi azaldı.

2) Krediye ulaşmada yaşanan zorluk hem perakende hem de kurumsal alımları zorlaştırdı.

Krediye ulaşımda bir rahatlama olmaz, matrah güncellemesi yapılmazsa önümüzdeki aylarda pazar bu şekilde düşük seyreder."

Yani uzun lafın kısası; ortada ne araç var, ne de alabilecek gücü sahip insan kaldı.