Emre Özpeynirci: Trafik sigortasına yüzde 60 zam! Alsan bir dert almasan bir dert!

Zorunlu trafik sigortası primlerine yapılan zam ve değişiklikler dün gece Resmi Gazete'de yayımlandı. Ağustos ayı azami sigorta prim tutarlarına eylül ayından itibaren geçerli olacak tarifeye göre, taksi, minibüs, otobüs ve kamyon gibi gruplara yüzde 10, diğer araçlara ise yüzde 20 zam yapıldı. Yani tüm otomobillerin zorunlu trafik sigortası eylülden itibaren yüzde 20 artacak.

5 ayda ikinci zam

Bununla kalsa iyi; mevcutta aylık uygulanan artış oranı bildiğiniz gibi nisan ayında yüzde 1.5’ten yüzde 2,25’e çıkmıştı, eylülden itibaren ise bu kez yüzde 111 artışla yüzde 4,75 olarak fiyatlara yansıyacak. Yani bu yeni zam ile birlikte bir otomobil örneğinden yola çıkarsak, 1000 liralık bir sigorta için önce yüzde 20 artış olacak sonra her ay o fiyat üzerinden yüzde 4,75 artış yapılacak. Normalde 12 ay sonunda 1000 liralık bir sigorta mevcutta 1306 lira olacakken artık 2094 lira olacak. Bu da zorunlu trafik sigortasının 1 yılda yüzde 60,35 zamlanacağı anlamına geliyor.

Sigortasızlık artacak

Tabi yapılan bu zam, zaten satın alma gücü hızla düşen vatandaşların sigorta yaptıramamasına da sebep olacak. Bugün yollarımızdaki her 100 aracın 20’si ne yazık ki zorunlu olan trafik sigortasını bile yaptırmıyor, daha doğrusu yaptıramıyor. Yapılan son zamlarla birlikte sigortasızlıkta yeni rekor gelebilir, bekleyip göreceğiz.  

Vatandaşlardan gelen bu büyük zamdan önce bile zorunlu trafik sigortası yaptıramazken, kasko oranları ise yüzde 30’larda. Yani araç sahiplerinin yüzde 20’si bugün için zorunlu trafik sigortası yaptıramazken, yüzde 70’i ise kasko yaptırmıyor. Bu oranlar gelen zamlarla hızla artacaktır.

Rutin maliyetler artıyor

Bugün nüfusun büyük bir kesimi yeni veya 2.el bir otomobil alamazken, otomobili olanların ise rutin ödemeleri sürekli artıyor. Son dönemde kasko fiyatlarında 3-4 kat artışlar yaşanırken, depo doldurmanın maliyeti, bakım fiyatları her geçen gün daha da artıyor. Yani otomobil alsan bir dert almasan bir dert…