Kamuya iş yapan müteahhitler zor durumda

Demir, beton, akaryakıt ve işçilikte maliyetler yüzde 500'lere varan oranlarda artarken müteahhitler devletten aldıkları hakedişlere adil oranda fiyat artırımı yapılmaması dolayısıyla batma noktasına geldi. Erdal Eren de devlet yetkililerine çağrıda bulunarak tasfiye hakkının genişletilmesini istedi

Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'in de ifade ettiği gibi, astronomik fiyat artışları devlete iş yapan müteahhitleri taşeronları yüklenici firmalarında belini büktü. Örneğin 2018 yılında alınan bir ihalede dolar 4.45'lerde iken şimdi 14.75'lerde. Dolayısıyla bu tüm maliyetlerde 3 katından fazla artış demek.

2018'de 2 bin 400 lira olan demir şimdilerde 14 bin lira, takribi artış yüzde 583.
Beton 170 iken şimdi 850 artışı yüzde 50 bunlara işçilik ve en önemlisi akaryakıttaki arışları da arklediğinizde artık pek çok iş yapamaz durumda. Kamuya iş yapan ve bu fiyat artışlarına rağmen işleri teslim etmekle yükümlü firmalar ise batma tehlikesiyle karşı karşıya.

Erdal Eren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu

Kamuya iş yapan firmaların yüzde 10'nun battığını yüzde 40'ın da batmak üzere olduğunu belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu'da fiyat ve maliyet artışları karşısında devletten adil bir fiyat artırımı ya da tasfiye hakkı talep etmişti. Devlet fiyat farkı olarak 200 milyar gibi fark oluşmuşken yüklenici firmalara sadece 9.5 milyar ödeme çıkardı. Yani 20 ye bir nispetinde bu devede kulak denilebilecek fiyat artırımı karşısında milyonlarca kişinin ekmek kapısı şirketlerin tek beklentisi tasfiye hakkı.

Fakat bu noktada da tasfiye hakkı ile ilgili meclis te yapılan düzenlemede işlerin yüzde 15'ine kadar bölümü bitirilmişse diye bir şart koşuldu. Adil bir tasfiye hakkı da ortaya çıkmadı, Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu.