Erdoğan'ın baş döndüren diplomasi trafiği: Sıradaki duraklar belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baş döndüren diplomasi trafiğinin bir sonraki durağı Macaristan olacak. Bugün Macaristan'a gidecek olan Erdoğan, eylül ayındaysa ilk olarak Hindistan'a sonra ise BM toplantısı için Amerika Birleşik Devletleri'ne hareket edecek.

Erdoğan'ın baş döndüren diplomasi trafiği: Sıradaki duraklar belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye resmî ziyarette bulunacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın davetlisi olarak Macaristan'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan Milli Günü kutlamalarına katılması öngörülüyor.

Türkiye'nin Macaristan'a desteğini gösterme amacı taşıyan bu ziyarette iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve ikili ilişkilerin masaya yatırılması bekleniyor. İki ülke arasında stratejik ortak seviyesine yükseltilen ilişkiler ve Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere kritik bölgesel gelişmeler de liderlerin ana gündem maddesi olacak.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR

Türkiye Yüzyılı diplomasinin de yüzyılı olacak. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından diplomasi trafiğini kesintisiz sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Macaristan'a Eylül ayında ise G20 zirvesi için Hindistan'a ve BM Genel Kurulu için ABD'ye gidecek.

NATO'NUN GENİŞLEMESİ GÖRÜŞÜLECEK

Erdoğan-Orban görüşmesinde, ikili ilişkilere mercek tutulacak. Ortak ticaretin geliştirilmesi, ekonomik ve kültürel alanlarda iş birliği, NATO'nun genişlemesine yönelik adımlar da masada. Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100'üncü yıl dönümünde atılacak adımlar da konuşulacak.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ YANSIMALARI

Bölgesel meseleler de iki liderin gündeminde olacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Türkiye-Macaristan ortak çıkarlarına etkileri değerlendirilecek. Karadeniz'de gerginliğin artmaması için izlenecek yol haritası belirlenecek. NATO'nun genişleme politikası ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de kapsamlı şekilde ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Macaristan Milli Günü dolayısıyla Budapeşte'de düzenlenecek kutlama programına da katılması bekleniyor.

Görüşme, Türkiye'deki seçimlerin ardından Erdoğan ve Orban arasındaki ilk yüz yüze temas olma özelliğini taşıyor. Türkiye'deki seçim sonuçları sonrasında Macaristan Başbakanı Orban "Tanrı'ya şükür Erdoğan kazandı, onun kazanması için çok dua ettim" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Aralık 2023'te iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100'üncü yıldönümünün kutlaması planlanıyor. Bu kutlama programı da yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarında ele alınacak konuların başında geliyor. 2024 senesi hem Türkiye'de hem de Macaristan'da karşılıklı Kültür Yılı olarak ilan edilmişti.