EYT'liler bunları bilmiyorsanız emekli olursunuz ancak emekliliğiniz iptal edilir!

Milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor, emeklilik şartlarını tamamlayanlar emekli oluyor, her ay iyisiyle kötüsüyle bir emekli aylığı alıyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanıyor.

Ancak yasal kurallara dikkat etmeden emekli olanları kötü sürprizler bekliyor.

Öncelikle herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekir; bir kişi, bir iş yerinde fiilen, gerçekten çalışmadan kendisini sigortalı gösteremez… Bu duruma ‘’sahte sigortalılık’’ denir.

Emekli olabilmek için en önemli şartlardan biri ‘‘PRİM GÜNÜ’’dür.

1.10.2008 tarihine kadar çalışmayanlar emeklilik için eksik prim günlerini tamamlamak isterse SGK’ya başvuru yapıp isteğe bağlı SSK ödeyebiliyorlardı.

1.10.2008’de isteğe bağlı SSK kaldırıldı, isteğe bağlı prim ödemek isteyenler zorunlu olarak Bağ-Kur primi ödüyorlar.

Emekli olacakların hangi statüden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olacağı son ödenen 2520 gün primlerine göre belirleniyor.

SSK’dan emekli olmak Bağ-Kur’a göre daha avantajlı, SSK’lılar daha kolay emekli olur, daha az prim günü ile daha fazla emekli aylığı alırlar. Bu nedenle emekliliğine az süre kalanlar SSK’ya yönelirler.

Bu planlama çok mantıklı bir planlamadır.

Ancak SSK’dan emekli olmak için kendi adına iş yeri olan ya da şirket ortağı olanlar başta olmak üzere eksik gününü tamamlayıp SSK’dan emekli olmak isteyenlerin kendilerini çalışmadan sigortalı göstermeleri ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır.

1 Mart 2011 tarihine kadar kendi adına iş yeri olan ya da şirket ortağı olan kişilerin zorunlu Bağ-Kur primi öderken başka bir iş yerinde çalışmasına izin verilmiyordu.

1.3.2011’de 6111 sayılı yasa ile kendi adına iş yeri olan ya da şirket ortağı olanların başka bir iş yerinde çalışmasına izin verildi, ancak çalışmasına izin verildi, sahte sigortalılığa izin verilmedi. Bir kişi, bir iş yerinde gerçekten fiilen çalışan ise sorun yok ancak gerçekten çalışmadan sigortalı gösterilmek 1.10.2008’de 5510 sayılı yasada çok net tarif edildi.

Emekli olursunuz, yıllarca emekli aylığı alırsınız, denetime tabi tutulduğunuzda sahte sigortalı olarak geçen günleriniz iptal edildiğinde, emeklilik için prim eksiğiniz kalırsa ilk emekliliğe müracaat tarihi itibariyle emekli aylığınızı yasal faizi ile birlikte geri ödemek zorunda kalırsınız, emeklilik sürecinde sağlıktan hizmetlerinden faydalanmış iseniz bu durumunda ayrıca sağlık hizmetlerinin parasını da faiziyle ödemek zorunda kalırsınız…

Emekli olmak istiyorsanız ancak hangi statüden emekli olacağınızı bilmiyorsanız, eksik primlerinizi nasıl tamamlayacağınızı hesaplayamıyorsanız işi bilen uzmanlarla ve SGK ile görüşmenizi öneriyorum…