Facebook kullanıcılarına üzücü haber!

ABD’de 46 eyalet ve ABD Federal Ticaret Komisyonu bir araya gelerek, sosyal medya devi Facebook’u parçalamak için düğmeye bastı. Facebook 10 yıldır pazar hakimiyetini ve tekel gücünü kullanarak küçük rakiplerini ezme ve yarış dışı bırakmakla suçlandı.

Facebook kullanıcılarına üzücü haber!

ABD’de sosyal medya devi Facebook’a tekelci olduğu ve rekabeti bozduğu suçlamalarıyla dava açıldı. 46 eyaletin müdahil olduğu davada, Facebook’un Instagram ve WhatsApp’ı bünyesinden çıkarması isteniyor.

New York Başsavcılığı’nın diğer eyaletlerle Facebook’a karşı başlattığı soruşturmadan 14 ay sonra açılan ilk davada, sosyal medya devinin bölünmesi istendi. New York Başsavcısı Letitia James, Facebook’u 10 yıldır pazar hakimiyetini ve tekel gücünü kullanarak küçük rakiplerini ezme ve yarış dışı bırakmakla suçladı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da rakiplerini satın alarak tekel oluşturduğu gerekçesiyle Facebook’un bölünmesi için ayrı bir dava açtı. Davada Facebook’un yazılım geliştiricilere rekabeti engelleyici koşullarını empoze ettiği kaydedildi.

Sosyal medya sektörü yeniden şekillenebilir

New York Times gazetesi şirketin yaptığı dev satın almaları hedefine oturtan davanın gidişatının tüm dev teknoloji şirketlerini ve sosyal medya sektörünü yeniden şekillendirebileceği yorumunu yaptı.

ABD’li düzenleme kurumları, Facebook’un 2012 yılında Instagram’ı 1 milyar dolara ve 2014’te WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın alınmasının kendisine meydan okuyabilecek rekabeti ortadan kaldırmayı amaçladığı sonucuna vardı. Bu satın almaların ardından Facebook dünyanın en popüler 3 sosyal medya platformunun birden sahibi olmuştu.

‘Instagram ve WhatsApp’ın gitmesi varoluşsal tehdit’

Facebook’tan Instagram ve WhatsApp’ı şirket bünyesinden çıkarması ve ileride yeni satın almalarına kısıtlama getirmesi isteniyor. Henüz geçen ay Facebook müşteri ilişkileri yönetimi startup’ı Kustomer’ı 1 milyar dolara alacağını duyurmuştu. Facebook davalardaki suçlamalara karşı kendisini sonuna kadar savunacağı açıklamasını yaptı.

TikTok örneği verdi

Şirket sosyal medyada rekabeti bitirmediğine örnek olarak, Çinli kısa video paylaşma uygulaması TikTok ve ismini duyurmaya başlayan Parler adlı sosyal medya şirketini gösteriyor.

Şimdi uzun bir hukuk mücadelesi yaşanması bekleniyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg şirketin parçalanmasının kendileri için varoluşsal bir tehdit olduğunu iddia etti. Davaların duyulmasının ardından şirket hisseleri yüzde 2 düştü.