İki haftadır havalimanında yaşıyor

Yaklaşık iki hafta önce Filipinler'in başkenti Manila'daki Ninoy Aquino Havalimanı'nda sığınma talebinde bulunan İranlı güzellik kraliçesi Bahareh Zare Bahari, ülkesine gönderildiği takdirde öldürüleceğini ileri sürdü.

İki haftadır havalimanında yaşıyor

2018 Miss Intercontinental yarışmasında İran’ı temsil eden diş hekimi Bahareh Zare Bahari, İran'ın iadesini istediğinin ortaya çıkmasının ardından ölüm korkusu yaşıyor. Filipinler'e yaptığı başvurunun kabul edilmemesi durumunda İran'a teslim edilecek olan Bahari, ülkesinde muhalif kişiliğiyle biliniyor.

Bazı televizyonların canlı yayınlarına bağlanan Bahari, kadın hakları ve Irak hükümeti karşıtı söylemleri nedeniyle iadesinin talep edildiğini ifade ederek, "Hakkımda yapılan suçlamalar tamamen asılsızdır. 2014 yılından beri Filipinler'de yaşıyorum. İran'da nasıl suç işlemiş olabilirim?" dedi.

Manila havaalanındaki terminal 3'te iki haftadır hayatını sürdüren 31 yaşındaki eski güzellik kraliçesi, İran'a hiç gitmediğini belirterek, 1979 yılında devrilen İran şahının oğlu sürgündeki Reza Pahlavi'yi desteklediği için kendisine tuzak kurulduğunu ileri sürdü. CNN ve The Telegraph'a konuşan Bahari, sosyal medya üzerinden sesini duyuyarak hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Filipin adalet bakanlığından Markk Perete, The Telegraph'a şunları söyledi: Yasalarımızı ihlal ettiği için girişini reddetmek için hiçbir nedenimiz yok. Bahari'ye yapılan suçlama saldırı ve Filipinler'de bir İran vatandaşıyla ilgili olduğu iddia edilen bir durumla ilgili.

Bahari, Dubai'den dönerken Manila'da havaalanında bir odaya götürüldüğünü söyledi. Önce vizesiyle ilgili bir sorun olduğunun ifade edildiğini ve ardından tutuklandığını açıkladı. Göçmenlik bürosu ise bu iddiaları reddederek, havalimanında güvenliği ihlal ettiği için gözaltına alındığını açıkladı. Göçmen Komiseri Jaime Morente, CNN'ye göre yaptığı açıklamada, "Uygunsuz davranış ve aşağılayıcı sözler, memura Zare Bahari'nin girişini reddetmek için daha fazla sebep verdi" dedi.

Dün sosyal medya hesabı aracılığıyla bir açıklama yapan Bahari, Filipinler'in kendisi için güvenli olmadığını ifade ederek sığınacak bir yere ihtiyacı olduğunu açıkladı. Kendisi için uluslararası bir yardım kampanyası başlatan Bahari, takipçilerine ve insan hayatına değer veren herkese kampanyaya katılmaları için çağrıda bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Filipinler'den Bahari'nin sığınma talebini kabul etmesini isterken Interpol tarafından çıkarılan kırmızı bültenin geçersiz olduğunu ileri sürdü. Bahari'nin havalimanındaki kısıtlı yaşamı halen devam ediyor...