Gazzeli kanser hastaları Türkiye'ye getirildi! Bakan Koca: Refah'tan hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir

Türkiye'nin devreye girmesiyle, Gazze'deki kanser hastaları Ankara'ya getirildi. Uçaklarla taşınan 26 hasta, Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri'nde tedavi görecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Uluslararası sağlık diplomasisi sonucunda 27 hasta ile 13 refakatçının Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Mısır'ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve Refah'tan hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir." dedi.

Gazzeli kanser hastaları Türkiye'ye getirildi! Bakan Koca: Refah'tan hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar giderek şiddetlenirken hayatını kaybeden Filistinli sayısı 11 bin 500'ü geçti. 7 Ekim'den beri bombardıman altında olan Gazze'de yaralı sayısının 30 bine yaklaştığı açıklandı. İsrail özellikle savaşın son günlerinde Hamas'ın hastaneleri kullandığını öne sürerek sağlık tesislerine bir dizi saldırı düzenliyor. Yakıt girişinin olmadığı, elektrik verilmeyen Gazze'de binlerce hasta ölümle burun buruna.

Türkiye'nin devreye girmesiyle Gazze'deki kanser hastalarından bazıları bugün Ankara’ya getirildi. 26 hasta ile refakatçilerini taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na ait uçaklarla getirilen kanser hastalarının tedavilerinin Ankara'da devam edeceği bildirildi. Hastalar, Etlik ve Bilkent Şehir Hastanelerinde tedavi altına alınacak.

Bakan Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:
7 Ekim tarihinde Gazze'de başlayan insanlık dramı ile ilgili Cumhurbaşkanımız riasetinde tüm birimlerimizle Gazzeli kardeşlerimizin yanında olmaya çalıştık. Sürecin ilk gününden itibaren birçok kez görüşmeler gerçekleştirdik. 22 Ekim'de bakanlığımdan 20 kişilik bir ekibi ivedilikle bölgeye gönderdik. Tüm bunlarla birlikte devletimiz 10 kargo uçağı ve 1 gemi ile 8 sahra hastanesi 20 ambulans, küvozler ve jenaratörlerin bulunduğu 666 tonluk yardımı Gazzeli kardeşlerimize kullanılmak üzere Mısır'a ulaştırdık. Tedavi imkanından tümüyle yoksun kalan hastaların ülkemize getirilmesine yönelik olarak teknik sağlık ekibi oluşturduk. Bu süreçle daha önce oluşturduğumuz bu ekibinin yoğun çalışmalarıyla Gazze'deki kanser hastalarını Mısır'a geçirilmesi konusunda mutabık kaldık. Günün erken saatlerinde Türkiye'den hareket ederek önce baaşkent Kahire'de Gaffar ile ikili bir görüşme gerçekleştirdim ve Gazzeli hastaların tedavi gördüğü iki farklı hastaneyi ziyaret ettik.

"REFAH'TAN HASTA TRANSFERİNE İZİN VERDİĞİ İLK ÜLKE TÜRKİYE'DİR"
Uluslararası sağlık diplomasisi sonucunda 27 hasta ile 13 refakatçının Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Mısır'ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve Refah'tan hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir. Yardımlarımız artarak devam edecektir. Kardeşlerimizin tedavilerine Ankara'da şehir hastanemizde devam edilecektir. Gazze'de ilgili noktalarda ve aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla hizmet verilmesi noktasında önemli bir yol kat ettik. Türkiye her zaman adaletin hakkın sesi olmaya, dostunu iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir. Gönderdiğimiz sahra hastanelerini erken dönemde uygun yerlere kurmak istiyoruz. Bununla ilgili koordinasyon ekibi çalışmalarını yürütmektedir.