Geleceğimizin mimarlarına...

Memlekette eskiye özlem, "Geçmiş fetişizmi"ne evrilmiş durumda. "Nerede o eski Ramazanlar"dan başlasan sızlanmaya, nerede o eski kokulu domateslere kadar çıkar yolun...
Nerede o cefakâr analar? Nerede o kerpetenle diş çekilen dönemde, adamın saçındaki kepekten beynindeki tümörü teşhis eden Hulusi Kentmen doktorlar... Ve tabii ki, nerede o idealist, çevresine ışık saçan, çehresi apaydınlık Mahmut Hocalar...

Hani şu, zamanında, "eti senin kemiği benim" diye evlat teslim ettiklerimiz. Hani, sadece okulda değil, mahallede bile saygıyla karşılanan, baş köşeye buyur edilen öğretmenler...

Öğretmene eskiden verilen kıymet, şimdi veriliyor mu peki? Nasıl hisseder artık bir öğretmen kendini?

Daha mesleğe başlamadan senelerce KPSS kuyularında merdivensiz kaldılar, ömür tükettiler, saç ağarttılar...Hevesleri, heyecanları sınav-mülakat yollarının taşına takıldı.

Mesleğe başlasan ayrı dert... Hiç bilmedikleri memleketlerde sıfırdan hayata başlamaları, aile kurmaları otuzlu yaşlarını buldu.

Sonra veli WhatsApp gruplarında, Berkecan'ın annesinin şişkin egosuna malzeme oldular. Hele özel okulda öğretmense... Parasına güvenen, proje çocuk hayalinin yükünü öğretmenin sırtına yükledi.

Paralı, görgüsüz, şuursuz veli, çocuğunun niye görgüsüz ve şuursuz olduğunun hesabını kendinden değil, öğretmenden sordu. Özel okul patronlarının hırs ve egolarının elinde oyuncak oldu.

Lise koridorlarında, okul çıkışlarında, kayıp bir nesil tarafından ev yolunda dövüldü, sıkıştırıldı, hatta öldürüldü.

Eminim öğretmenler de eskiye özlem duyuyordur. Kıymet görüp değerli hissettikleri, maddi kazanç ve mevki beklentilerinin önüne mesleki idealizmin konulduğu o kutlu zamanları hasretle yâd ediyorlardır.

Bence sorunlara rağmen çok güzel öğretmenler var ve durmadan yetişiyorlar. Mesleğini garanti iş fırsatı olarak değil, aydınlanma öncülüğü olarak görenlerin sayısı artık öyle çok ki...

Bugün asıl onları kutluyorum.

Hakkınızı aldığınız, kıymet gördüğünüz, hayatlara dokunduğunuz nice eğitim yılları süslesin ömrünüzü. Aşkınız, şevkiniz bol, inancınız daim olsun.