Gözler 14 Mayıs’a çevrildi! Seçim takvimi nasıl işleyecek? İşte yol haritası

2023 seçimlerine geri sayım başladı. AK Parti seçim tarihinin Haziran’dan öne çekileceğini söylerken Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamasında seçim tarihi mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs'ı işaret etti.

Gözler 14 Mayıs’a çevrildi! Seçim takvimi nasıl işleyecek? İşte yol haritası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin seçim toplantısında seçim tarihi mesajını verdi. Erdoğan, seçim tarihine ilişkin olarak, "Biz de 'Artık hiçbir şey eskisi olmayacak' diyerek hükumete gelmiştik. Şimdi de 'Söz de karar da gelecek de milletindir' diyerek milletin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün altılı masaya yanıtını verecek. Vesayet heveslilerine rağmen 'Türkiye Yüzyılı'nı başlatacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihine yönelik yaptığı bu konuşmada 1950 yılında 14 Mayıs'ta yapılan seçim tarihine gönderme yaparak, 2023 seçimlerinin aynı gün olacağı mesajını verdi.

Diğer yandan ise gözler ‘Altılı Masa’nın adayının kim olacağına çevrildi. Peki seçim takvimi nasıl ilerleyecek? İşte detaylar…

Yüksek Seçim Kurulu’nun 5 yıl önceki uygulamasına benzer süreç işletmesi halinde cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak.

BAŞKANLAR DÖNEMEYECEK

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'na göre istifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebiliyorlar. Yasa, belediye başkanları ile partilerin il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleri açısından göreve iadeye yönelik hükümler içermiyor.

EN 360 MİLLETVEKİLİNİN KABUL OYU GEREKİYOR

TBMM’de seçimin öne çekilmesi kararının geçerli olabilmesi için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor. Cumhur İttifakı’nın toplam 334 sandalyesi bulunuyor.

Meclis’te 134 sandalyesi ile 37 sandalyeli İYİ Parti yönetimi seçim tarihi için 6 Nisan’dan sonraki bir tarihe onay vermeyeceklerini söyledi.

Tüm bu gelişmeler neticesinde seçim kararının doğrudan cumhurbaşkanı’nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kulislerde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnameyi 10 Mart’da imzalayabileceği belirtiliyor.

26 MART’A KADAR SÜRE TANINACAK

YSK’nın 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alması bekleniyor. Sonraki 5’inci günde başvuru süresi bitecek. Partilere, cumhurbaşkanı adaylarını YSK’ya bildirmeleri için 26 Mart Pazar akşamına kadar süre tanınacak. Seçmenden imza talep eden adaylar da 5 Nisan’da YSK’ya başvuracak. Sonraki günlerde cumhurbaşkanı geçici aday listesi ve 10 Nisan gibi de kesin aday listesi yayınlanacak.