HAARP nedir? HAARP depremi tetikledi mi? HAARP yapay deprem yaratır mı?

Önce İstanbul Kağıthane’de sonrasında da Kahramanmaraş’ta yaşanan şiddetli deprem sonrasında en çok konuşulan konuların başında HAARP projesi geliyor. Sosyal medyada sıkça deprem ile ilgili dillendirilen komplo teorilerinin başında gelen Tesla’nın çılgın projesi “HAARP’ın depremi tetiklemiş olma olasılığı ve yapay depremleri üretebileceği” iddiası endişeye neden oluyor. Peki, HAARP nedir? HAARP depremi tetikledi mi? Haarp Projesi ile yapay depremler oluşturmak mümkün mü? İşte merak edilenler…

HAARP nedir? HAARP depremi tetikledi mi? HAARP yapay deprem yaratır mı?

Türkiye, önce İstanbul’da yaşanan 3.1’lik, ardından da Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Yaklaşık 10 ilde hissedilen Kahramanmaraş depreminin yıkıcılığı ve AFAD tarafından 4. Seviye alarm durumunu olduğunun ifade edilmesinin ardından sosyal medyada komplo teorileri konuşuluyor. Bunların başında da HAARP projesi geliyor. Peki, Haarp Projesi ile yapay depremler oluşturmak mümkün mü? Bununla ilgili AFAD'dan sosyal medyada ortaya atılan iddialarla ilgili, “Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.” açıklamasını yaptı.

HAARP NEDİR?

HAARP, Yüksek Frekanslı Kutup Işığı Araştırma Programı olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir. ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri, Alaska Üniversitesi ve ABD Savunma Bakanlığının bir kurumu olan Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Dairesi (Defense Advanced Research Projects Acency-DARPA) tarafından ortaklaşa finanse ediliyor.

Programın amacı, iyonosferi analiz etmek ve radyo iletişimi ve radar gözetlemeleri için ileri iyonosferik teknolojileri geliştirme potansiyelini araştırmaktır. HAARP projesi, ilk olarak Sırp asıllı ABD'li bilim adamı Nikola Tesla tarafından başlangıç düzeyinde oluşturulmuştur. Tesla, atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir.

HAARP PROJESİ İLE YAPAY DEPREMLER OLUŞTURMAK MÜMKÜN MÜ?

Yetkililere göre bunun amacı füzeleri havada imha etmek, toprağın altını incelemek, denizaltılarla haberleşmeyi kolaylaştırmak, ve büyük bir alandaki tüm haberleşmeyi kesmek gibi çok çeşitli amaçları vardır.

Bazı bilim insanlarına göre ise bu teknoloji iklimleri değiştirmek, ozon tabakası ile oynamak, deprem yaratmak, radyasyon yaymayan termonükleer patlamalar yaratmak gibi korkunç güce de sahiptir. Haarp vasıtasıyla gönderilen ve iyonosferden yansıtılarak belli bir bölgeye odaklanan radyo sinyalleriyle o bölgede deprem yaratılmaktadır.

Karşıt bilim insanlarına göre de bu yaklaşım da tamamen uydurma ve bilim dışıdır. Çünkü, bir depremde açığa çıkan enerjiyi saniyeler içinde üretmek ve iletmek mümkün olmadığı gibi, deprem dediğimiz büyük toprak kütlelerini elektromanyetik dalgalarla hareket ettirmek mümkün de değildir, çünkü toprak demir, nikel ve benzeri bazı metaller gibi manyetik alanlardan etkilenmez.