Hak sahiplerinin terazisi şaştı! Kentsel dönüşümde metrekare çıkmazı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'da kentsel dönüşüm seferliği başladı. Ancak kentsel dönüşüm için hak sahipleri ile müteahhit firmalar arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Nedeni ise, hak sahiplerinin metrekare hesabında fazla talepkar olması. Bu durum ise yaklaşan Marmara depremi için büyük tehlike teşkil ediyor.

Hak sahiplerinin terazisi şaştı! Kentsel dönüşümde metrekare çıkmazı

İstanbul'daki kentsel dönüşüm seferberliğinde, hak sahipleriyle müteahhit firmalar arasında yaşanan anlaşmazlıklar depreme dayanıklı konutların inşa edilmesinin önünü tıkadı. Belediyeler ve müteahhit firmalara göre hak sahipleri metrekare hesabı yaparak fazla talepkar yaklaşıyor.

Başakşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Devrim Çelik, yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Kabul etmiyor, ben 5 daire isterim, 120 metrekareden 5 daire 6 daire isterim, biz tabi verebildiğimizin borçlanmayla da alakalı düşük inşaat maliyetleriyle yapıyoruz, verebildiğimizin maksimumunu veriyoruz ama sonuçta fizibilitemiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Ntv'den Korhan Varol'un haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre İstanbul'da riskli sayılan 1.5 milyon konut bulunuyor. Bunların 300 bininin acil dönüştürülmesi gerekiyor.

Ve Marmara'yı etkileyecek o yıkıcı deprem her geçen gün daha da yaklaşırken, hak sahiplerinin yaptığı metrekare hesabı, tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoplu da, "Lütfen ama lütfen üçe beşe bakmayalım, bir kaç puana bakmadan ya da anlaşma şartlarıyla detaya girmeden binalarımızı yenileyelim içinde çocuklarımızla, ailemizle oturacağımız huzurlu binalarımız olsun." sözleriyle uyarıda bulundu.

Başakşehir'de, belediye verilerine göre riskli bina oranı son 14 yılda % 50'den % 13'e düştü. Kalan riskli binalar da dönüşsün diye çalışmalar sürüyor. Hak sahipleri, depreme dayanıklı konutlarının tamamlanmasını bekliyor.