Haşim Kılıç'tan Barış Yarkadaş'a 'Anayasa mahkemesi' açıklaması

Gazeteci Barış Yarkadaş, tv100'de Ahu Özyurt'un sunduğu Sağlı - Sollu isimli programda yerel mahkemenin AYM'nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç'la yaptığı görüşmeyi anlattı. Haşim Kılıç tv100'e özel demeç verdi.

Ahu Özyurt'un sunduğu Sağlı - Sollu programında Gürkan Hacır, Metin Özkan, Hadi Özışık ve Barış Yarkadaş, Enis Berberoğlu kararı ve 'Işıklar yanıyor' konusunu tartıştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski Başkanı Haşim Kılıç, TV 100'de yayınlanan "Sağlı Sollu" programı için özel demeç verdi ve son krizi Barış Yarkadaş'a yorumladı.

“Yıldırım'ın tweetini düşünde özgürlüğü kapsamında değerlendirdiler”

Konuyla ilgili Barış Yarkadaş “ Bu konuyla ilgili öncelikle Anayasa Mahkemesi çevreleri ile konuştum. En çok merak edilen soruyu sordum, dedim ki; “Engin Yıldırım'ın disipline sevk edilmesi hakkında soruşturma açılması üyeliğinin düşürülmesi söz konusu mu?” diye. Anayasa Mahkemesi'ne yakın kaynaklar, Engin Yıldırım'ın attığı tweeti düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdiklerini, istifasını istemediklerini, böyle bir düşüncelerinin olmadığını, üyeliğinin düşmesinin de söz konusu olmadığını, bunun gündeme gelmediğini konuştuklarını belirttiler” dedi.

Barış Yardakaş şöyle devam etti; "Bu görüşmelerden sonra Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanı Haşim Kılıç’ı aradım. Haşim Kılıç da uzun yıllar hem Anayasa Mahkemesi üyeliği hem de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Kendisi Turgut Özal döneminde Anayasa Mahkemesi'ne 41 yaşında atanmıştı.

Haşim Kılıç’a dedim ki, siz uzun yıllar Anayasa Mahkemesi'nde bulundunuz ve ardından da Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yaptınız. Son olan biteni nasıl görüyorsunuz dedim.

Haşim Kılıç bugün yaşanan tartışmalara dikkat çekerek, Engin Yıldırım'ın attığı tweetten daha çok yerel bir mahkemenin, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamamasının aslında konuşulması gerektiğini söyledi.

Ben bunu kendisinden tv100 için bir demeç olarak aldım ve dedim ki; Son olan biteni bir yorumlar mısınız? Herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açmasın ya da eksik ifade etmeyeyim diye yazdım" 

 

Haşim Kılıç şunu söylüyor;

“Bireysel başvuru AYM’nin saygınlığı adına büyük bir kazanımdı son olan bitenlerden dolayı üzülüyorum. Kazanımlar erteleniyor ve etkisiz hale getiriliyor.

Mahkemenin kararlarının uygulanmaması herkesi ilgilendirir. İlgililer gereğini yapmalıdır. Anayasa Mahkemesi 14. Ağır Ceza hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bu konuya ilgisiz kalmıştır. Sorun itirazlarla mutlaka düzeltilecektir. Düzeltme yapıldığında, hukuk devletinin gereği yerine getirilmiş olur” dedi.