HDP seçmeni ne yapacak, hangi partiye oy verecek?

0:00/ 0:00

Hep bir ezber vardır; ‘’Parti kapatmak çözüm değil. Siz HDP’yi kapatırsanız ertesi gün başka bir parti kurulur ve seçmeni oraya oy verir’’ denir. Şimdiye kadar da hep böyle olmuştu. Ancak, şu an yaptığımız araştırmada benzer sonuçlar yok.  

Kamuoyunun sürekli nabzını tutan bir araştırmacı olarak başlıktaki soruya cevap aradım. Optimar Araştırma ekibi, 1-7 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelini temsilen 77 ilde yüz yüze ve telefon ile yaptığı araştırmada HDP kapatıldıktan sonra seçmeninin hangi partiye yöneleceğini sordu.

Araştırmaya katılanlara göre HDP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 9,2. HDP kapatıldıktan sonra HDP seçmeninin yüzde 52,3’ü Yeşil Sol Parti’ye, yüzde 27,6’sı CHP’ye, yüzde 3,8’i Türkiye İşçi Partisi’ne, yüzde 2,2’si DEVA Partisi’ne, binde 8’i Memleket Partisi’ne, binde 8’i AK Parti’ye, binde 5’i İYİ Parti’ye, binde 4’ü Türkiye Değişim Partisi’ne ve binde 3’ü Saadet Parti’sine oyunu vereceğini söylüyor.

Yukarıdaki oranlardan da anlaşılacağı üzere HDP sadece yüzde 52,3’ünü yani yüzde 4,8’ini YSP’ye taşıyabiliyor.

HDP’den CHP’ye ise yüzde 27,6’sı geçiyor ki bu da yüzde 2,5’lik bir oy oranına tekabül ediyor. CHP’nin ilhak ettiği ya da HDP’ye iltica eden DEVA, SP, TDP gibi partilere yöneleceğini söyleyenler yüzde 2,9’a tekabül ediyor. Yani bu da binde 3’e denk geliyor. Bunlarla birlikte de HDP’den CHP’ye geçen oy oranı yüzde 2,8’e ulaşıyor. Anlaşılacağı üzere her dört kişiden birisi HDP’den CHP’ye yönelmiş durumda. Zaten bu süreçten önce de HDP’den CHP’ye kayan bir kitle vardı. Bunun oranı da yüzde 1.

Buradan hareketle bakacak olursak YSP’nin yüzde 7’lik seçim barajını geçememe ihtimali ile karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

Seçime bir aydan az süre kala HDP tabanını YSP’ye taşıyabilecek mi bilmiyoruz. Onu anlayabilmemiz için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi duruyor.

Diğer taraftan Türkiye İşçi Partisi'nin yükselişinin HDP/YSP seçmeninden de oy alması sebebiyle olduğunu gören YSP ile TİP arasında bir gerilime sebep olduğuna dair bilgiler var.

Görünen o ki YSP ile TİP’in ortaklığı pek de uzun sürmeyecek. Üstelik, yapılan mühendislikte hesaplanamayan faktörler sebebiyle HDP/YSP ve TİP ittifakının yüzde 7 barajını aşamayıp meclis dışında kalma ihtimali de var. Bu durumu da takip edip yine çıkan sonuçlar üzerinden değerlendirme yapacağız.

Şunu unutmayın ki her zaman 2+2=4 etmez. Bir de yaptığınız hesaplar insanlar üzerinden ise hiç etmez.