HDP’nin aday çıkarması ne anlama geliyor?

Özellikle 15 Temmuz 2016 sonrası muhalefet ortak hareket etmeye başlamış ve Akşener henüz parti kurmadan bile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ittifak etmeye başlamıştı. 16 Nisan halk oylaması sürecindeki “Hayır Bloku” ekseninde birleşilmesi bunun en somut örneğidir.

O dönem “Hayır Bloku” içerisinde Akşener ile birlikte Abdullah Gül’ün muhalefetin ortak adayı olması için CHP’lilerle masada pazarlık için oturduğunu söyleyen Ali Babacan da vardı, Konya’da alttan alta “hayır” için çalışan Ahmet Davutoğlu da.

O dönem elbette “Hayır Bloku” içerisinde HDP de vardı.

Geçtiğimiz günlerde HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bizle müzakere edilirse elbette ortak adayda buluşmak isteriz” açıklaması yaptı.

Sonrasında Pervin Buldan, “Biz HDP olarak kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halkıyla paylaşacağız. HDP, kendi adayını çıkaracak, kendi adayıyla seçimlere gidecek” şeklinde açıklama yaptı.

Peki ne oldu da Pervin Buldan bu açıklamayı yaptı?

Bunun iki amacı olabilir. Birincisi, masada etkili olabilmek, pazarlık şansını artırmak olabilir ki bunu daha önce de yaptı. Mansur Yavaş ve Akşener’in adaylığına karşı net bir duruş geliştirdi. Gerçi bu açıklamalar olmadan da benim kanaatim bu yönde idi. HDP yönetimi zaman zaman Demirtaş, Akşener ve İYİ Parti için sıcak mesajlar verseler de tabanlarının tamamen benimseyeceği bir yaklaşım olmadı.

İkinci amaç ise; gerçekten kendi adayını çıkarmak istiyor olabilir. Bu durumda, seçimi ikinci turda muhalefetin kazanamayacağını da kabullenmişler demektir.

HDP aday çıkarırsa adayı kim olacak; Başak Demirtaş mı?

Selahaddin Demirtaş, Başak Demirtaş aday olsun ki kendi ismi üzerinden oluşan algı kaybolmasın istiyor.

HDP Genel Merkezi ve Kandil ise Demirtaş üzerindeki bu bireysel algı sebebiyle rahatsız. Demirtaş’ın fazla öne çıktığı söyleniyor.

Kabul edilmesi gereken bir husus var ki Demirtaş’ın isminin HDP tabanında bir karşılığı var. Özellikle de 18-45 yaş arası seçmen arasındaki Demirtaş desteği daha çok öne çıkıyor.

Demirtaş, HDP’ye tam olarak hâkim değil. Hatta Öcalan’ın bile HDP üzerindeki etkinliği zaman zaman tartışılıyor.

Bir süre önce PKK elebaşı Kalkan, "Bu seçim çalışmalarını kesinlikle böyle bir mücadele olarak ele almak lazım. Bu siyasi, askeri durumla kesinlikle birleştirmek gerekli. Bunlardan kopuk, bunların dışında bir seçim kesinlikle yoktur, olamaz. Tam tersi bu ayrılık, parçalılıklar önlenmeli. Küçük şeyler mesele yapılmamalı. Daha fazla ittifak, ilişki, birlik. Tarihe gömmek gerekiyor onu. Tarihe gömmek için de ne gerekiyorsa yapmak lazım. Her türlü mücadeleyi birlikte ortak olarak yürütmek gerekli. Dışarıda da ben gerçekten demokratım, Türkiye'de gerçekten demokrasi olsun diyenler bu mücadeleye destek vermeliler" şeklinde açıklama yaptı.

Bu durum da gösteriyor ki HDP’nin de Erdoğan’a karşı ittifak yapma zorunluluğu var. Ama kiminle, kimlerle?

Benim hep iddia ettiğim, mevcut adaylar içerisinde Kılıçdaroğlu’nun HDP oylarını tam olarak alabilecek aday olduğudur.

Sonuç olarak; HDP’nin aday çıkarma açıklamasının öncelikle 6’lı masada Kılıçdaroğlu’nu sıkıştıran Akşener’e karşı da bir duruş şeklinde okunması gerekir. Akşener’e karşı Kemal Bey’in yanında olduğunu HDP bu açıklama ile net olarak söylüyor.

İmamoğlu ve Akşener ikilisi bu denklemde adaylık noktasındaki birlikteliklerini devam ettirirler mi onu zaman gösterecek ama burada asıl köşeye sıkışan Meral Akşener’dir.

Kemal Bey aday olsa parti oyları CHP’ye kayacak. Ekrem Bey’i aday gösteremezse de siyaseten varlığını sürdürmesi oldukça zor olacak.

Şurası da net olarak görülüyor ki Akşener iyi bir müttefik değil. Birlikte yola çıktıklarıyla menfaati çelişirse daha farklı hareket edebilir.

Görünen o ki HDP de 6’lı masa ya da muhalefet bloku yasak ilişkiden rahatsız. Bu ilişkinin artık kamuoyuna deklare edilmesini istiyor. Ama her şeyden önce de Kılıçdaroğlu’nun yanındaki tavrını pekiştiriyor.

Meral Akşener’in, İmamoğlu’nu yanına alarak Kılıçdaroğlu’na restine karşı HDP’nin Kılıçdaroğlu’na destek amacıyla İmamoğlu’na ve Akşener’e resti var.

Restleşmeler ipleri koparır mı bilemem ama masadaki ittifakı kim bozuyor görüntüsü ortaya koyarsa, muhalefet bloku içerisinde kaybeden olacaktır.