Her gün kullandığımız metroda ürküten ölçüm!

İstanbul'da sağlıklı nefes almak neredeyse imkansız hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi'nden sonra bir ölçüm de metrolar için yapıldı.

Her gün kullandığımız metroda ürküten ölçüm!

İstanbul'daki hava kirliliği sonrasında bir ölçüm de metrolar için yapıldı. Bu kez ölçümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. Sonuçlar belediyenin internet sitesinden paylaşıldı. Dünya sağlık örgütünün belirlediği sınırlar ile kıyaslandı.

Dünya sağlık örgütünün belirlediği sınırlara göre PM 2.5 limiti 25 miligram, PM 10 limiti ise 50 miligram olarak belirlendi.

Ümraniye Çarşı Metro İstasyonu’nda PM 2.5 değeri, 24.5 mg/m3 olarak ölçüldü. PM 10 değerleri ise sınırlarının üzerindeydi. İstasyonun PM 10 değeri tam 58 miligram olarak ölçüldü.

 

Yenikapı Metro İstasyonu’ndaki ölçümlerde PM 2.5 değeri peron içerisinde 23 miligram çıktı. PM10 ise 30,2 miligram ölçüldü. Bu rakam da sınırlara yakındı.

Başakşehir Metrokent İstasyonu’ndaki veriler ise olumlu olarak kaydedildi. Peron içi ölçümlerde PM 2.5 değeri 17.4 miligram çıktı. PM 10 değerleri ise 21.3 olarak belirlendi.

Vagon içi ölçümler de PM 10 değeri 13.2 olarak kaydedildi.

Ölçümlerin sürekli yapılması gerektiği vurgulayan uzmanlar kritik seviyelerde ise müdahale edilmesi gerektiği belirtti.

PM 2.5 ve PM 10 nedir? 

PM2.5 çapı 2.5 mikrondan küçük veya eşit parçacıkları ifade ediyor. PM2.5 partiküller burun ve boğazdan rahatlıkla geçebilir. PM10'un ise büyük kısmı burunda tutulur. 10 mikrondan küçük kısmı solunum yolu ile akciğere ve oradan bronşlara ulaşarak birikirken 1-2 mikron çapındakiler kılcal damara geçer. Metrolarda ölçümlerin sonuçları İBB'nin internet sitesinden yayınlandı.