Ev sahibi, kiracı milyonları ilgilendiriyor! Kira uyuşmazlığına arabulucu zorunluluğu mu geliyor? Arabulucu hangi aşamada devreye girecek?

Geçen yıldan bu yana süren kira artışlarına çözüm için kanun teklifi geliyor. Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında çözüm için Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Kira anlaşmazlığına çözüm getirecek düzenleme Meclis’e gelecek. Düzenlemede, kira yüzünden karşı karşıya gelen ev sahibi ve kiracı için arabulucu zorunlu olacak. Peki, Arabulucu hangi aşamada devreye girecek? Her k

Ev sahibi, kiracı milyonları ilgilendiriyor! Kira uyuşmazlığına arabulucu zorunluluğu mu geliyor? Arabulucu hangi aşamada devreye girecek?

Önce yüksek enflasyon daha sonra da deprem nedeniyle kira fiyatlarından artış yaşanmış, hükümet kira artışına sınır getirmişti. Ancak yasal sınır olmasına rağmen, ya uyulmuyor ya da ev sahipleri kiracılara psikolojik baskı yapıyordu. Kira yüzünden pek çok kez karşı karşıya gelen kiracı ve ev sahipleri için yeni düzenleme Meclis’e geliyor.

KİRADA ARABULUCULUK ZORUNLU MU?

Adalet Bakanlığı, İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören kanun teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Teklifin AK Parti Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına verilmesi bekleniyor. Buna göre; Kirada arabuluculuğun zorunlu olması öngörülüyor.

TAHLİYE DAVALARINDA ARABULUCU OLACAK MI?

Kira sözleşmesinden kaynaklanan tahliye davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak. Ancak, hukukçulara göre, tahliye davaları arabuluculukla çözümlenmesinde etkisinin daha az olacağı ifade ediliyor. Arabulucular genel olarak kira ücreti anlaşmazlıklarına bakacak.

KAÇ YILLIK KİRACI İÇİN ARABULUCULUĞA GİDİLEBİLİR, KİRA TESPİTİ YAPILABİLİR?

Her kira artışı talep eden arabulucuya gidemeyecek. Kira tespit davalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de herhangi birine açılmış olan kira tespit davalarının üzerinden 5 yıl geçmeden yeni bir davanın açılabilinmesi mümkün değildir. Zorunlu arabuluculuk işlemlerinde de 5 yıllık süre geçerli olacak.