Her yıl 17 milyon kişi bunu yaşıyor! Dikkat edilmezse durum çok vahim, geri dönüşü yok

Yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen ve en fazla fonksiyon kaybına sebep olan beyin damar hastalıkları, dünyadaki en ölümcül ikinci rahatsızlık olarak biliniyor. En çokta inme (felç) olarak karşımıza çıkan rahatsızlıkların erken teşhis edilmemesi halinde geri dönülmesi imkansız bir hale bürünüyor.

Her yıl 17 milyon kişi bunu yaşıyor! Dikkat edilmezse durum çok vahim, geri dönüşü yok

İdeal kiloda olmak, sağlıklı besinler tüketmek, hareketli bir yaşam sürmek, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gibi önlemlerle inme riskini en aza indirmek mümkün. İnme gerçekleştiğinde ise beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlıyor ve bunun sonucunda ölen beyin hücreleri yenilenemiyor. Bu nedenle, erken dönemde önlenmesi mümkün olan bu hastalık için acil müdahale hayati öneme sahip.

Her yıl 17 milyon kişi bunu yaşıyor! Dikkat edilmezse durum çok vahim, geri dönüşü yok - Resim : 1

YILDA 40 KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Dünyada her yıl 17 milyon kişi inme geçiriyor. Bu istatistik neredeyse dakikada her 1 kişinin inme geçirmesi anlamına geliyor. İnme geçiren hastaların ise 6 milyonu hayatını kaybediyor. Ayrıca, inme birçok kişide de kalıcı hasara sebebiyet verebiliyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 140 bin kişinin inme geçirdiği, inme sonucu hayatını kaybeden insanların sayısının ise 35 bin ile 40 bin arasında olduğu görülüyor. Farklı belirtiler ile ortaya çıkan inme; konuşma bozuklukları, şiddetli baş ağrısı, aniden meydana gelen tek taraflı güçsüzlük veya vücudun bir kısmının duyarsızlaşmasıyla beraber kendini gösterebiliyor. Her yaş grubunda görülebilen inme, en sık 60 yaş üzeri erkeklerde görülüyor.

Her yıl 17 milyon kişi bunu yaşıyor! Dikkat edilmezse durum çok vahim, geri dönüşü yok - Resim : 2