Huawei’nin yeni telefonu ABD yaptırımlarını deldi!

Huawei geçtiğimiz günlerde yeni akıllı telefon modeli Mate 60 Pro’yu piyasaya sürdü. ABD’nin Çin’in çip üretmesini engellemeye yönelik yaptırımlarına rağmen telefon son derece gelişmiş bir çipe sahip. Bu durum Çin’in ABD yaptırımlarını atlatabildiğine dair Washington’da endişeye sebep oldu.

Huawei’nin yeni telefonu ABD yaptırımlarını deldi!

Çin'in çip üretmesini engellemeye yönelik yaptırımlar, ilk olarak Donald Trump yönetimi tarafından uygulanmış ve Joe Biden da bu politikayı sürdürmüştü. ‘Çip savaşları’ ABD’nin Pekin’e yapay zekâ çipi ihracatında sınırlama getireceğini duyurmasıyla zaten kızışmış durumdaydı. Huawei ise tanıttığı son telefon modeliyle bu yaptırımlara kelimenin tam anlamıyla meydan okudu.

'HUAWEİ'NİN ABD ŞİRKETLERİNE BÜYÜK BİR DARBESİ'

 Çin medyası ise durumu ABD’nin ticaret savaşında başarısız olması olarak değerlendiriyor. Washington merkezli ticari danışmanlık firması Albright Stonebridge Group'un teknoloji politikası lideri Paul Triolo da yeni telefonu "Huawei'nin ABD şirketlerine büyük bir darbesi" diye nitelendirdi.

 26 BİN TL İLE SATIŞA SUNULDU

 Modelde kullanılan çipin Çin'e ait Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) firması tarafından tasarlandığı ifade edildi. Temmuz ayında Reuters, adı açıklanmayan üç teknoloji araştırma firmasına atıfta bulunarak, Huawei'nin 5G telefon pazarına yakında döneceğini bildirmişti. Huawei, ABD'nin teknoloji ambargosu nedeniyle şimdiye dek akıllı telefonlarında 5G desteğini sağlayamıyordu. Huawei Mate 60 Pro, 5G desteğinin yanı sıra uydu bağlantısıyla mesajlaşma ve arama özelliğini de sunuyor. Bu yönüyle de bir ilke imza atan akıllı telefon, Çin'de 6 bin 999 Yuan (yaklaşık 26 bin TL) fiyat etiketiyle satışa sunuldu.

Huawei’nin yeni telefonu ABD yaptırımlarını deldi! - Resim : 1

 

 Çin'deki en gelişmiş çip teknolojisi "7 nanometre süreci" diye bilinen bir yöntemle üretiliyor. Son modelde de bu sürecin işletildiği düşünülüyor.