İngiltere Başbakanı destek için İsrail'de: BBC'yi Sunak'a şikayet etti

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, resmi temaslarda bulunmak ve İsrail’e destek vermek için Tel Aviv’e gitti. Sunak, İsrail’e verdikleri desteği yineleyerek, "Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz." dedi. İsrail’in geçtiğimiz gün hastanenin avlusuna yaptığı saldırıya ilişkin ise Sunak, “Önceki gün şahit olduğumuz görüntüler bizleri şoka uğrattı.” dedi. Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile yaptığı görüşmede ise İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Gazze’ye dair

İngiltere Başbakanı destek için İsrail'de: BBC'yi Sunak'a şikayet etti

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin İsrail'e desteğini yineleyerek, "Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz." dedi.

İsrail'i ziyaret eden Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Sunak, konuşmasında İsrail'in son iki haftada yaşadıklarını hiçbir ülkenin yaşamaması gerektiğini belirterek, İsrail'in kuruluşundan bu yana saldırılara maruz kaldığını kaydetti.

Ülkesinin İsrail'e desteğini yineleyen Sunak, "İsrail'in uluslararası hukuk çerçevesinde kendisini savunma hakkını, rehinelerini geri almak için Hamas'la mücadelesini, gelecekte benzeri saldırıların yaşanmasını önleme çabasını ve uzun vadede kendi güvenliğini güçlendirme çalışmalarını destekliyoruz." diye konuştu.

Sunak, Hamas'ın sivilleri riske attığını ancak İsrail'in sivillere zarar vermemek için her türlü önlemi aldığını söyledi.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmede de bulunan Sunak, "Önceki gün şahit olduğumuz görüntüler hepimizi şoka uğrattı. Hayatını kaybeden her inançtan, her milletten sivil için yas tutuyoruz." dedi.

Sunak, Filistinliler için "Hamas'ın kurbanı" ifadesini kullanarak, İsrail'in Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir dost olarak İsrail'in en zorlu zamanlarında yanında olduğunu belirten Sunak, "Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

NETANYAHU, DESTEĞİ İÇİN SUNAK'A TEŞEKKÜR ETTİ

Netanyahu da İsrail-Filistin çatışmaları başladığından bu yana "gösterilen dayanışma, açık ve tereddütsüz destek" için Sunak'a teşekkür etti.

"İsrail'e gelmiş olmanızın bize çok şey kattığını düşünüyorum." ifadesini kullanan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ülkeyi ziyaretlerine değinerek, "Medeni dünya Nazilerle savaşmak için birleştiği gibi Hamas ile savaşmak için de birleşti." dedi.

Netanyahu, "Bu sadece bizim savaşımız değil. Bu tüm medeni dünyanın savaşıdır. Batı medeniyetinin savaşıdır, özgür dünyanın savaşıdır." diyerek, "bu savaşın tüm ılımlı Arap ülkeleriyle" de ilgili olduğunu da savundu.

Rehineleri kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Netanyahu, bölgeye askeri güç gönderdiği için Sunak'a ayrıca teşekkür etti.

HERZOG, BBC'Yİ SUNAK'A ŞİKAYET ETTİ

Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog'la da görüştü.

Herzog, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Gazze'ye yönelik yayın politikasından rahatsızlığını Sunak'a iletti.

BBC'nin Hamas için "terör örgütü" ifadesini kullanmadığını söyleyen Herzog, BBC'nin Hamas'ı tanımlama şeklini gerçeklerin çarpıtılması olarak niteledi. Sunak'tansa Herzog'a bu konuyla ilgili yanıt gelmedi.

İSKOÇYA'DAN FİLİSTİN'E DESTEK MESAJI

Birleşik Krallık ülkelerinden İskoçya'dan ise İngiltere'nin aksine farklı bir çıkış geldi. İskoçya, Filistin'e destek mesajı verdi.

Ülkenin ilk müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'deki yaralı sivillerin tahliyesini organize etme çağrısı yaptı. "Tıbbı yardım sağlamak için hastanelerimizi kullanıma sunmaya hazırız" dedi.

İskoçya Başbakanı'nın eşi Nadia El Nakla’nın ailesi de halen Gazze’de mahsur kalmış durumda.

Yusuf, daha önce de Gazze için insani koridor oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da dün İsrail'e gitti. Havalimanında İsrail Başbakanı Netanyahu'yla kucaklaşan Biden, Tel Aviv yönetimine sonsuz desteklerini açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile yaptığı görüşme sonrasında "ABD olarak İsrail'in yanındayız." dedi. Biden sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail'e tek bir mesajla geldim. Yalnız değilsiniz. İsrail Yahudiler için tekrar güvenli bir yer hale gelmedi. Bu hafta İsrail için Kongre'de eşi görülmemiş bir destek paketi açıklayacağım. Diğer ülkeler İsrail'e saldırmayı düşünmemeli."