Boris Johnson'ın yerine geçecek kişi için tarih verildi! Hangi adayı destekleyecek? Açıklama geldi

İngiltere'de istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yerine geçecek kişinin 5 Eylül'de açıklanacağı duyuruldu. Johnson hangi adaya destek vereceği sorusuna "Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem" yanıtını verdi.

Boris Johnson'ın yerine geçecek kişi için tarih verildi! Hangi adayı destekleyecek? Açıklama geldi

Kabinesi ve partisinde yaşanan istifalar, başbakanlıkta Kovid-19 kısıtlamalarını ihlal eden partiler gibi bir dizi olayın ardından üzerinde istifa baskısı oluşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 7 Temmuz'da parti liderliğinden istifa etmişti. Johnson, sonbaharda yapılacak Muhafazakar Parti liderlik seçimi ardından başbakanlıktan da istifa edeceğini bildirmişti. 

5 Eylül'de açıklanacak
Muhafazakar Parti tarafından yapılan açıklamada, parti yetkilileri tarafından kabul edilen kurallar çerçevesinde parti üyeleri arasında yapılacak oylamanın ardından görevinden istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yerine geçecek kişinin 5 Eylül’de açıklanacağı bildirildi.

 "Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem"
Boris Johnson'a, liderlik yarışında hangi adayı destekleyeceği soruldu. Johnson bu soruya, "Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem" yanıtını verdi. İngiltere'de son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını açıkladı. Böylece aday sayısı 11'e yükseldi.

Boris Johnson'ın yerine geçecek kişi için tarih verildi! Hangi adayı destekleyecek? Açıklama geldi - Resim : 2

Adaylık açıklamaları peş peşe geldi
Eş zamanlı istifa mektupları ile süreci tetikleyen eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak da parti liderliği için yarışacak. Bu iki isme ek olarak kabinede görev almamış olan Tom Tugendhat ve hukuki işlerden sorumlu Suella Braverman da aday olacaklarını açıkladılar. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve Ticaret Bakanı Penny Mordaunt da adaylıklarını açıkladı.

Enflasyon ve hayat pahalılığı kampanya merkezinde
Eski bakanlardan Kemi Badenoch ve Boris Johnson'ın geçen hafta açıkladığı yeni kabineye giren dışişlerinden sorumlu bakan Rehman Chishti de, Muhafazakar Parti liderliği için yarışacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Therese Coffey, Truss'ı destekleyeceğini söyledi. Adaylar enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadeleyi kampanyalarının merkezine almış durumda. Javid, Hunt, Zahawi ve Shapps vergi indiriminin çözüm olduğu görüşünü dile getirdi. Ancak Sunak vergi indirimlerinin beklemesi gerektiğini düşünüyor. Truss ise son dönemde vergilere getirilen artışın "zamansız olduğunu" ve halkın üzerindeki yükü hafifletmek için vergilerin azaltılması gerektiğini söyledi.