İngiltere'de Yedi Kral Camii'nde teravih namazı sonrasında silahlı saldırı düzenlendi

Yeni Zelanda'daki korkunç saldırının ardından İngiltere'de başlayan cami saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Londra'daki Seven Kings (Yedi Kral) camisine silahlı saldırı gerçekleştirildi. Londra ve Birmingham'da son aylarda çok sayıda ibadethane saldırısı gerçekleştirildi.

İngiltere'de Yedi Kral Camii'nde teravih namazı sonrasında silahlı saldırı düzenlendi

Bir süredir artarak devam eden cami saldırılarına İngiltere'de her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Yeni Zelanda'da 51 Müslümanın hayatını kaybettiği saldırıların ardından Trafalgar meydanında okunan ezanın ardından başlayan saldırılarda bugüne kadar bir kaç şüpheli gözaltına alındı.

Birmingham ve Londra

Zaman zaman İngiltere'nin tüm bölgelerinden camilere karşı gerçekleşen saldırı haberleri gelse de, iki bölge diğerlerinden daha çok ön plana çıkıyor. Başkent Londra ve ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Birmingham'da üst üste saldırılar yaşandı. Yerel polisler her saldırının ardından vatandaşlardan suçluların bulunması için yardım istese de henüz atılan ciddi bir atılım yok.

Birmingham'da yaşanan saldırılar genelde camilerin ve ibadet merkezlerinin taşlanması, pislik atılması ve tahrip edilmesi olarak gerçekleşirken Londra'dan gelen olayın boyutlarının sanılandan çok ciddi olduğunu gözler önüne serdi.

En kalabalık olduğu an seçildi

İlk bakışta basit bir saldırı gibi görünen olayın planlı yapıldığı açıkça ortada. Olaya tanıklık eden 19 yaşındaki İbrahim Hüseyin isimli genç, teravih namazının ardından hep beraber dua ettikleri sırada silah sesleri duyduklarını söyledi. "Saldırgan maske taktığı için kimse yüzünü göremedi. Saldırının yapıldığı sırada cami tamamen dolu oluyor. Bu nedenle kalabalık bir gruptuk. Saldırgan camiye girdiğinde de ateş etti ve kaçtı" dedi.

Nöbet hayat kurtardı

Olayın herhangi bir can kaybı yaşanmadan sona ermesinin en büyük sebebi ise, Yeni Zelanda'da yaşanan katliamın ardından Londra'daki camilerde alınan güvenlik önlemleri. Müftü Suhail, yaşanan olay esnasında arkadaşlarını korumak için nöbet tutan gençlerin silahlı saldırganla karşılaştığını, kalabalık oldukları için saldırganın kaçtığını açıkladı.

Polisten açıklama

Emniyet yetkilileri olayın tüm boyutlarının araştırıldığını ifade ederken, yapılan olay yeri incelemesinde silahın kurusıkı olduğunun anlaşıldığını açıkladı. Yetkililer, bu süreçte polislerin caminin olduğu bölgede koruma görevi yapacaklarını da duyurdu.

Mart ayında Yeni Zelanda Christchurch'te 51 Müslüman hayatını kaybetmişti.

Geçen ay Paskalya Bayramı'nda ise Sri Lanka'da 260 kişi ibadethanelere yapılan saldırılarda ölmüştü.