İsrailli inşaat şirketlerinden kan donduran projeler: Yıkıntılar üzerine villa yapacaklar

İsrail’in Gazze işgali devam ederken, İsrailli inşaat şirketleri ise yıkıntılar arasında villa projeleri yapıyorlar. İsrailli yetkililer her ne kadar Gazze’nin işgal edilmeyeceğini ifade etseler de Gazze’deki konut reklamları bunun aksini gösteriyor. Yapılan reklamlarda Filistinliler “İşgalci” olarak gösteriliyorlar. İsrailli inşaat firması, Gush Katif bölgesindeki yerleşim yerlerine dönmek için çalışmalara başlandığını ifade ediyor.

İsrailli inşaat şirketlerinden kan donduran projeler: Yıkıntılar üzerine villa yapacaklar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve üst düzey yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda savaş sonrası İsrail’in Gazze Şeridi’ni işgal etme planı olmadığını savunmalarına rağmen, İsrailli inşaat şirketleri bunun tam aksine başka planlar yapıyorlar. İşgal altında bulunan Batı Şeria’da yasadışı Yahudi yerleşim birimleri inşa eden devlet destekli HareyZahav inşaat şirketinin son dönemde Gazze’de inşa edilecek yerleşim birimlerinin reklamını yapmaya başladı.

HAZIRLIKLARIN YAPILDIĞI İFADE EDİLDİ

İsrailli inşaat şirketinin resmi sosyal medya hesaplarında İsrail saldırıları sonucunda yerle bir olan Gazze Şeridi’nde yıkıntıların üzerine yerleştirilmiş villa görsellerinin bulunduğu reklam afişleri yayımlandı. “Uyanın, sahilde bir ev rüya değil!” başlığıyla yayımlanan reklamda, şirketin 2005 yılında boşaltılan Gazze’nin güney batısındaki Gush Katif Yahudi yerleşim bölgesine dönüş için “hazırlıklar yapıldığı” ifade edildi.

İsrailli inşaat şirketlerinden kan donduran projeler: Yıkıntılar üzerine villa yapacaklar - Resim : 1

BÖLGEDE YAŞAYAN FİLİSTİNLİLER “İŞGALCİ” OLARAK GÖSTERİLDİ

Bölgede yaşayan Filistinliler için “işgalci” ifadesinin kullanıldığı reklamda, “Bir grup çalışanımız bölgedeki geliştirmeler için işe koyuldu, yıkıntıları temizleyip işgalcileri çıkarıyoruz” denildi. Bir başka reklam afişinde ise Gazze Şeridi’nde yer alan bir inşaat projesinin krokisi gösterilirken, “Şimdi önsatış fiyatlarıyla” başlığı kullanıldı.

ŞİRKETİ YÖNETİCİSİ ORDUDA ASKER

İnşaat firmasının diğer sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şirketin planlamadan sorumlu başkan yardımcısının rezerv asker olarak Gazze Şeridi’nde savaştığı belirtilirken, İsrail ordusunun Gazze’deki kara harekâtını destekleyen çok sayıda gönderi yer alması dikkat çekti. Şirketin paylaşımlarına sosyal medya kullanıcıları büyük tepki gösterdi. Birçok kullanıcı, “Demek ki başından beri planınız buydu” değerlendirmesini yaptı.

"GAZZE YERLEŞİM KONFERANSI İÇİN PRATİK HAZIRLIK" ADIYLA KONFERANS DÜZENLENDİ

İsrail hükümeti tarafından finanse edilen yerleşimci örgütlerin oluşturduğu bir koalisyon "Gazze Yerleşim Konferansı için Pratik Hazırlık" başlığıyla Tel Aviv'de konferans düzenledi. Konferansın ardından yerleşimci örgütler tarafından "Gazze İsrail Toprağıdır! Savaşın, Kurtarın, Yerleşin" yazılı reklamlar yayımlandı.

Söz konusu reklamlarda, Gazze'de Yahudi yerleşimciler için kurulması planlanan yerleşim birimleriyle ilgilenen İsraillilerin ön kayıt oluşturabilmesi için müşteri hizmetleri numarası paylaşıldı.

İsrail, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimleri inşa etmeye devam ediyor.

Bu süre boyunca iktidara gelen hükümetler, yerleşim yerlerini, Filistin topraklarını Yahudileştirme aracı olarak kullanma politikasını aralıksız olarak sürdürdü.

İsrail'in yerleşim yerleri oluşturması uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yasa dışı kabul ediliyor.

ABD, birçok batılı devlet ve uluslararası kuruluşlar savaştan sonra Batı Şeria merkezli bir Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi yönettiği bir formülü gündeme getiriyorlar. İsrail yönetimi bu formüle karşı çıkıyor. Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal etme planı olmamasına rağmen alternatif çözümlere kapıyı kapaması İsrail Başbakanı’nın söylemleri etrafında kuşku yaratıyor.