İstanbul Avcılar’da toprak altından çıktı! Görenler gözlerine inanamadı: Tam bin 500 yıllık

İstanbul Avcılar’daki Bathonea antik liman kenti kazılarında bin 500 yıllık olduğu belirtilen çocuk mezarı bulundu. Söz konusu mezarda bir kıza ait olduğu değerlendirilen bir bilezik ve çıngırak da ortaya çıktı.

İstanbul Avcılar’da toprak altından çıktı! Görenler gözlerine inanamadı: Tam bin 500 yıllık

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi adına sağlanan izinlerle Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Avcılar'daki Bathonea antik kentinde sürdürülen kazılarda görevlileri heyecanlandıran küçük bir mezar bulundu.İstanbul Avcılar’da toprak altından çıktı! Görenler gözlerine inanamadı: Tam bin 500 yıllık - Resim : 1

Küçük mezar bulundu

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında Küçükçekmece Göl Havzası'nda 2007'de yüzey araştırmasıyla başlatılan, 2009'dan bu yana sürdürülen Bathonea kazıları sırasında küçük bir mezar bulundu.

Dr. Yılmaz, Bathonea kazılarının büyük önem taşıdığını vurgularken şöyle dedi:

"İstanbul tarihi ile ilgili Marmaray kazıları önemli katkı sağladı. Kadıköy'deki Haydarpaşa, Beşiktaş kazıları bir başka zenginliği sağladı. Burası ise, çok daha uzun soluklu bir kazı, daha geniş bir coğrafya. Yaşadığımız şehrin merkezi bölge dışında kalan alanlarındaki tarihi derinlikleri ortaya koyması bakımından son derece önemli bir kazı alanı. Bugünkü incelememde de şuna tanık oldum: Her ilerleyen süreçte yeni bulgu, belgelerle İstanbul tarihini çok coğrafi ve tarihi açıdan zenginleştirebilecek bulgularla karşı karşıyayız. Şu anda içinde bulunduğumuz çocuk mezarı da bunun ilginç örneklerinden birisi. Bu kazılar yaşadığımız şehrin tarihi zenginliğini, tarihi katmanlarını ortaya koyması bakımından nasıl bir mirasa sahip olduğumuzu yansıtması bakımından son derece önemli. Kazı başkanımız çok sabır ve inatla bu çalışmayı sürdürüyor. Bakanlığımız da her türlü imkânı seferber ediyor. Bu bölgede kazılar daha geniş bir ekiple daha geniş bir alanda sürecek."

İstanbul Avcılar’da toprak altından çıktı! Görenler gözlerine inanamadı: Tam bin 500 yıllık - Resim : 2

Araştırmalar yapılacak

Prof.Dr. Şengül Aydıngün, mezardaki çalışmanın tamamlanmasından sonra kazı heyetindeki uzmanın yapacağı inceleme sonucu bebeğin cinsiyet, yaşı ile ilgili araştırma yapılacağını ekledi.

İstanbul Avcılar’da toprak altından çıktı! Görenler gözlerine inanamadı: Tam bin 500 yıllık - Resim : 3