İstanbul'da Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu için kritik uyarı. Uzman isim açıkladı. Şimdi bakın

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da olası bir depremde en büyük hasarı alacak ilçeler hakkında açıklamada bulundu. Görür, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinin zemininin sağlam olmadığını dile getirdi.

İstanbul'da Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu için kritik uyarı. Uzman isim açıkladı. Şimdi bakın

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilimizde büyük yıkım yaratan depremden sonra Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu bir kez daha hatırlandı. Ayrıca İstanbul'da beklenen büyük deprem için de tartışmalar başladı. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da deprem açısından riskli olan binalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Görür, "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.

5 İLÇEDE ZEMİN İYİ DURUMDA DEĞİL 

Prof. Dr. Naci Görür, İBB'nin yaptığı çalışmaya ilişkin, "Bu doğru bir teşhistir. Avrupa Yakası zemin itibariyle, jeolojik formasyonlar itibariyle deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre Asya yakasından daha fazla zarar göreceği de bir gerçektir. Bu da bize gösteriyor ki İstanbul'u bir an önce deprem dirençli hale getirmek için çalışmaların başlanması, yürütülmesi gerekir. İBB'nin bu çalışmasına katılıyorum. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek, özen gösterilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt ve bu tarihi yarımada Fatih o yöreler Zeytinburnu var. Şimdi burada tabii önemli olan buraların deprem dirençli hale getirmek için gerekli çalışmaların ve hemhal bir an önce başlatılması gerekir. Neden bu bölgeler daha fazla hasar alır? Çünkü bu bölgede demin dediğim gibi zemin, çok göreceli olarak iyi durumda değil. Keza bu bölgede zeminden dolayı diyelim kayma, göçme, sıvılaşma depremin büyük etkisini arttırma olayları yaygın olabilir. Bu bölgelerde, onun için böyle zeminlerde depremin bir anlamda zararını arttıran birimlerin olduğu yerde tabii ki depremin şiddeti de fazlalaşıyor. Depremin şiddeti fazla olunca yıkım fazlalaşıyor" dedi.