İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın

İstanbul'da şiddetli yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketi sonucunda AKOM uyarıda bulundu. Vatandaşlara yapılan uyarıda "zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın" denildi. Metrekareye 30-75 kg arası yağış kaydedilirken, trafikte yüzde 87 yoğunluk yaşandı. Fırtına sebebiyle bir kişi hayatını kaybetti. Eyüpsultan, Sarıyer, Kartal, Bağcılar gibi ilçelerde su baskınları, toprak kaymaları ve çökmeler yaşandı. Vatandaşlara tedbirli olmaları çağrısı yapıldı.

İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte gün boyu etkili olan yağış nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. AKOM'dan yapılan açıklamada, vatandaşların dere yatakları ve çevresinden uzak durmaları, zorunlu olmadıkça trafiğe araçlarıyla çıkmamaları ve bodrum katlarında yaşayanların dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

"İSTANBUL'UN FARKLI BÖLGELERİNDE METREKAREYE 30 İLA 75 KİLOGRAM ARALIĞINDA YAĞIŞ KAYDEDİLMİŞTİR"
Acil durumlarda Alo 153 Çağrı Merkezi'ne ulaşabileceği bildirilen açıklamada, "Sabah saatlerinden itibaren özellikle Avrupa Yakası genelinde etkili olan sağanak neticesinde İstanbul'un farklı bölgelerinde metrekareye 30 ila 75 kilogram aralığında yağış kaydedilmiştir. Yağışların Avrupa Yakası güney bölgeleri ile Anadolu Yakası genelinde akşam saatlerine (21.00) kadar kuvvetli şekilde etkili olmaya devam edeceği, ardından gücünü azaltarak gece saatlerine (01.00) kadar devam etmesi beklenmektedir." denildi. 

"GECE YARISINA KADAR ETKİSİNİ GÖSTERECEK"
Açıklamada, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olmalarının önem arz ettiği kaydedildi. Öte yandan İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul genelinde yağışlar azalmakla birlikte gece yarısına kadar etkisini sürdürecek. Evini su basan ya da su basma riski bulunan hemşehrilerimiz 112 veya kaymakamlıklara müracaat ettiği takdirde misafir ediyoruz, geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 1
TRAFİK YÜZDE 87
Akşam saatlerinde sağanak yağış nedeniyle de trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Vatandaşlar evlerine gitmekte güçlük çekerken sürücüler de zor anlar yaşadı. İBB’nin verilerine göre trafik yoğunluğu yüzde 87 olarak ölçüldü. Trafiğin durma noktasına geldiği anlar ise kameraya yansıdı.

1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD ve AKOM'un kuvvetli yağış uyarılarının ardından İstanbul'da fırtına etkili olmaya devam ediyor.  İstanbul Valiliği, fırtınada bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, "Saat 02.44'te Kağıthane ilçesi Emniyet evleri mahallesi Büyükdere caddesinde direk devrilmesi sonucu yaralanan vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir." denildi.

İSTANBUL SEMALARINDA YAĞMURUN GELİŞİ BÖYLE KAYDEDİLDİ
Ataşehir ilçesinde yüksek bir konumda bulunan kameraya yansıyan görüntülerde, bulutların hareketi ve ardından yağmurun yağışı anbean görüldü. İstanbul semalarında yağmurun gelişi kameraya böyle yansıdı.

HAVALİMANLARINDA UÇUŞ DEVAM EDİYOR
Valilik, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanında seferler planlandığı şekilde devam ettiğini duyururken İDO 7, BUDO 5 olmak üzere toplam 17 sefer olumsuz hava koşulları sebebi ile iptal edildiğini ve boğaz trafiği iki yönlü trafiğe kapatıldığını belirtti.


EYÜPSULTAN'DA TOPRAK KAYMASI KAMERADA

Eyüpsultan Esentepe Mahallesi Gaziosmanpaşa Caddesi'nde saat 10.42'de inşaat alanında toprak kayması meydana gelmişti. 6 kişilik ailenin yaşadığı evlerden biri ise içeride kimsenin olmadığı sırada kısmen çöktü. Yaşanan çökme anı ise bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 2
SARIYER’DE METRUK BİNA ÇÖKTÜ: SOKAĞA GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI
Sarıyer Yeniköy Mahallesi Sarı Asma Sokak’ta bulunan 2 katlı metruk ahşap bina da yoğun yağış sonucu saat 15.50 sıralarında çöktü. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, vatandaşların ihbarıyla olay yerine gelen itfaiye ekiplerince sokak güvenlik şeridiyle girişe kapatıldı. Çökerek sokaktaki yolu kapatan binanın molozlarının belediyeye ait iş makineleriyle kaldırılacağı öğrenildi.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 3
KARTAL'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONRASI CADDELERİ SU BASTI
Kartal'da bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Araçlar sağanak nedeniyle ilerlemekte güçlük çekerken trafikte aksamalar yaşandı. İşlek caddelerde su birikintisi nedeniyle araç yoğunluğu oluştu, bazı araçlar ilerlemekte zorlandı. Vatandaşlar ise su baskını yaşanan caddelerde yürümekte zorlandı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 4
BÜYÜKÇEKMECE'DE SANAYİ SİTESİNDE SU BASKINI
Büyükçekmece Beykent'te bulunan Sanayi Sitesi içerisinde bazı caddeleri su bastı. Su birikintileri aralarından geçmeye çalışan araçlar bozuldu. Bazı araçlar yarıya kadar suya gömüldü. Öte yandan yine Büyükçekmece'nin çeşitli bölgelerinde yollarda oluşan su baskınları nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 5
BAĞCILAR'DA İNŞAATIN İSTİNAT DUVARINDA ÇÖKME YAŞANDI
Bağcılar Yavuz Selim İlkokulu'nun yanında bulunan inşaatın istinat duvarında çökme yaşandı. Okul bahçesinin bitişiğindeki duvarda yaşanan çökme, tehlikeli görüntüler oluşturdu. Yavuz Selim İlkokulu'ndaki öğrenciler tedbir amacıyla tahliye edildi. Olay yerine gelen belediye ekipleri, inşaat alanında incelemelerde bulundu. Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun da olay yerine gelerek ekiplerden bilgi aldı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 6
SİLİVRİ'DE CADDELER GÖLE DÖNDÜ
Silivri Altınorak mevkiinde de yağış sonrası caddeler ve sokaklar göle döndü. Vatandaşlar zor anlar yaşarken, bir çok evi su bastı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 7
ALİBEYKÖY DERESİ TAŞTI
Sağanak yağışın etkisiyle İmrahor Mahallesi’nde bulunan Alibeyköy deresi taştı. Dere kenarında bulunan evleri ve bahçeleri su bastı. Evlerini su basan vatandaşlar çek pas yardımı ile suyu tahliye etmeye çalıştı. Evde bulunan eşyalarda kullanılmaz hale geldi. Göle dönen sokak ve bahçelerde ördeklerin yüzdüğü görüldü. Öte yandan, bazı vatandaşların evleri geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde de su basmıştı.
İstanbul’da fırtına kabusu! Dereler taştı, yollar göle döndü! AKOM'dan 'aşırı yağış' uyarısı: Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın - Resim : 8
“DERE TAŞINCA SU BURAYA KADAR GELİYOR”
Daha önce de sel baskınında evini su basan Bekir Duran, “Burada bir su kanalı var yoğun yağmur da su kanalı çekmediği için taşarak buraya kadar geliyor su bu üçüncü defa su basması ben buraya önlem almaya çalıştım duvar ördüm ama yine de su bastı evimi. Çok yağmur yağdığı zaman basıyor normal yağmur da bir durum olmuyor. Ben eşyalarımı yeni almıştım şimdi hepsi tekrar kullanılamaz hale geldi” dedi.