'Modena aşıkları' hakkında şok gelişme

İtalya'nın kuzeyindeki Modena bölgesinde bulunan ve 'Modena aşıkları' olarak adlandırılan el ele tutuşmuş iskeletlerin ikisinin de erkek olduğu ortaya çıktı.

'Modena aşıkları' hakkında şok gelişme

2009 yılında İtalya'nın kuzeyindeki Modena kentinde bulunan bin 500 yıllık el ele tutuşan iskeletler hakkında çok ilginç bir gelişme yaşandı. Mezardaki duruş pozisyonlarından dolayı 'Modena Aşıkları' olarak adlandırılan ve sosyal medyada paylaşımlarda da sıkça kullanılan iskeletlerin ikisinin de erkek olduğu ortaya çıktı.

İskeletlerin hayatta oldukları dönemde eşcinsel birliktelikler yasak olduğu için iki erkeğin aynı mezarda olmasına pek olası bakılmıyordu. Bozulmaya uğrayan iskeletlerin cinsiyeti o dönem net olarak belirlenememişti. İskeletler arasındaki ilişki bilinmiyor.

Diş minesindeki protein kullanılarak tespit edildi

Diş minesinden alınan proteinin kullanılmasıyla yapılan yeni incelemede cesetlerin iki erkeğe ait oldukları ifade edildi. Araştırmacılar erkeklerin kasıtlı olarak el ele tutuşarak gömüldüğü ifade ederek, bunun neden yapıldığı ise esrarını koruyor. Daha önce de Türkiye, İtalya ve bir çok ülkede birlikte gömülmüş cesetler bulunmuştu. Bulunan tüm cesetler, bir erkek ve bir kadındı.

Ölmüş iki kardeş, kuzen ya da askere ait olabilir

İtalyan Rai haber sitesine konuşan araştırmacı Federico Lugli "Daha önce hiç böyle bir örnek görmemiştik" diyor ve iskeletlerin kardeş, kuzen ya da savaş sırasında birlikte ölmüş iki askere ait olabileceğine dair görüşler olduğunu da söylüyor.

Araştırmacılar iskeletlerin bulunduğu bölgenin bir savaş mezarlığı olabileceğini belirtiyor ve bulunan mezarlığın İtalya'da o dönemki cenaze uygulamalarına dair önemli bilgiler verdiğini aktarıyor.