İYİ Parti’de erime devam ediyor; oyları yarı yarıya düştü

0:00/ 0:00

Daha önce Akşener’in, Kılıçdaroğlu’nun Masa’sından kalkıp, tekrar oturtulduğu süreçten itibaren oy oranlarında ciddi bir düşüş başlamıştı.

Yavuz Ağıralioğlu’nun haklı eleştirileri de bunu süreci destekledi. Birçok İYİ Parti mensubu “terörün gölgesinin düştüğü” yerde olmak istemedi. 

Sonrasında aday belirleme süreçleri geldi. Yapılan temayül yoklamalarında "hile", "hülle" yapıldığı birçok yerde dillendirildi. Ankara’da partililer birbirlerine girdi. Antalya Eski Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, ‘’Etik ve vicdani değerleri hiçe sayan bir ortamda daha fazla siyaset yapmamın hayat görüşümle uyuşmaması sebebiyle İYİ Parti Antalya Milletvekilliği aday adaylığından çekiliyor, parti üyeliğimden istifa ediyorum’’ açıklamasını yaptı.

Daha önce yapılan Kurultay sonucu genel başkan yardımcılığından alınıp, tepki göstermesi sonucu Genel Başkan Başdanışmanı olarak görev alan Aytun Çıray, bir gerçeği ortaya koydu. ‘’14 Mayıs sonrası Türkiye’ye farklı zeminde katkıda bulunmak umuduyla İYİ Parti milletvekili adaylığımdan feragat ediyorum. İzmir’de Saygıdeğer Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması ve kriz sonrası baraj altına düşen oylarımızı yükseltmek için çok çalışacağım. Yaşasın Atatürk!" tweetini attı. Tepkisi yine yapılan temayül yoklamasına idi.

İYİ Parti’de başlayan istifalar da durdurulamıyordu. Nitekim, Ankara 2. Bölge gibi bir yerden İYİ Parti’nin CHP listesinden girmesi de bu sıkışmışlığın ayrı bir göstergesidir.

Ankara Keçiören’de 765 kişi, Kahramanmaraş’ta 500 kişi, Eskişehir’de 178 İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye geçiyor. Şanlıurfa’da Ziya Bağış aday adaylığından çekiliyor. Bucak aşireti İYİ Parti’den desteğini çekiyor.

Daha önce gerçekçi araştırmalarda yüzde 10 ila 12 arasında görülen İYİ Parti şu an için Optimar olarak yaptığımız araştırmada yüzde 6,6’ya düşmüş durumda. Bir önceki araştırmamızda yüzde 7,8 idi. Kuvvetle muhtemel on gün sonra yapacağımız araştırmada yüzde 5 civarında olacak. 

Daha önce de söylemiştim. Bu seçim, İYİ Parti için son seçim olacak. Siyasetteki etkisini kaybedecek. Kuvvetle muhtemel Akşener de siyasette olmayacaktır. 

LİSTELERE TEPKİYİ HAZMETMEYE HANGİ ÇAY İYİ GELİR? 

Daha önceki yazımda "Tüm seçimlerde listelerin belli bir önemi vardır. Ancak, bu seçimde listeler diğer seçimlerdekinden çok daha önemli’’ diye yazmıştım.

Şimdi, "Seçmenin belli ölçüde 'polarize' olduğu bu ortamda aday listeleri o kadar da önemli değil’’ diyenler oluyor. Ben de bunu diyenlere gülüyorum. 

Bir tarafta daha düne kadar AK Parti listelerinden milletvekilliği, bakanlık, başbakanlık yapmış isimler CHP listelerinden aday. Bu durum hem CHP örgütlerinde çalışanlar hem de CHP seçmeni için bir handikap. Diğer taraftan o isimler de seçim kampanyası boyunca, "Oyunuzu CHP’ye verin" diyerek oy isteyecek. Geçmişte söyledikleri önlerine çıkacak. Belki de seçim çalışmaları esnasında "Geçmişte bunları söylemiştin; hangi yüzle CHP’den aday oldun, oy istiyorsun" diyecekler. O zaman ne diyecekler? Eminim bir cevapları olacaktır. Ancak, sıkıntılı olacağı muhakkak.

İYİ Parti için yorumları yukarıda yazmıştım. CHP’deki durumun da bu şekilde olduğu görünüyor.

Şimdi bu tepkilere, İYİ Parti’deki düşüşe, Akşener için hangi çay iyi gelir?