Kadınlar tasarrufu erkekler riski sevmiş!

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerinde, yastık altı altın ve nakit son çeyrekte yüzde 26 ile birinci sırada yer alırken, sistem içi altın yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. Hisse senetleri 2023’ün ilk çeyreğinden beri yükseliş göstermeye devam etti, üçüncü çeyreğe göre 2 puan ve ilk çeyreğe göre toplamda 9 puanlık bir artışla yüzde 14 ile en çok sahip olunan üçüncü tasarruf aracı oldu.

Geçtiğimiz yıl altın fiyatları yüzde 82,68 yükselerek yatırımcıya en çok kazandıran yatırım aracı olmuştu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de 2023 yılını yüzde 35,6 yükselişle bitirmişti. Altın ve hisselerde yaşanan yükseliş yatırımcının dikkatinden kaçmadı. Bu durum verilere de yansıdı.

Erkekler hisse senedini kadınlara oranla daha çok tercih etti. Tasarruf araçları tercihi sıralaması kadın ve erkekler arasında hemen hemen aynı kalırken, sahiplik davranışı oransal olarak değişiklik gösterdi. 2023 dördüncü çeyreğinde kadınların erkeklere göre daha çok tercih ettiği tasarruf araçları 5 puan farkla yastık altı altın ve nakit, sistem içi altın ve 6 puan farkla vadesiz hesap oldu.

Kadınlar “yastık altı” dedi

Erkeklerin kadınlara göre daha çok tercih ettiği tasarruf araçları ise 9 puan farkla hisse senedi, borsa ve 7 puan farkla döviz vadeli hesap oldu. Bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranı yüzde 8 olarak gerçekleşirken, bu oran TL vadeli hesapta yüzde 6 oldu. Kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise yüzde 6’dan yüzde 4’e geriledi.

Ancak yastık altındaki dikkat çeken artış sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları bir kez daha gündeme geldi. Yılmaz geçtiğimiz aylarda yaklaşık 5 bin ton altının yastık altında bulunduğunu belirtmiş, “Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi ve yeni uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir” demişti.