'Kanlı Noel' şehitleri Mavi Vatan'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nde incelemelerde bulundu. Ardından kürsüye çıkan Erdoğan, geminin görev yerini açıkladı. Abdülhamid Han Sondaj gemisi 7 Ekim'e kadar bölgede olacak. Öte yandan Mersin'de Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'ni yakın markaja alan tv100 ekibi, gemi ve Mavi Vatan'daki gelişmeler hakkında çok çarpıcı detayları aktardı.

Abdülhamid Han Mavi Vatan'da göreve başladı.  Rotasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Mersin'in Taşucu Limanı'nda 2,5 ay bakım ve geliştirme çalışmaları yapılan Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, limanda düzenlenen törenle ilk görev yerine uğurlandı.

Törene katılmak için helikopterle limana gelen cCmhurbaşkanı Erdoğan, önce gemide incelemelerde bulundu. Erdoğan daha sonra kürsüye geçerek geminin görev yerini açıkladı.

Törenin ardından abdülhamid han için navtex yayımlandı. Gemi 7 ekim tarihine kadar bölgede olacak. Ve 3 gemi daha ona refakat edecek.

Mersin'de Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ile ilgili özel yayın yapan tv100, gemi hakkında önemli bilgi ve detayları aktardı. 

Kanlı Noel'de Binbaşı Nihat İlhan'ın şehit edilen üç çocuğunun ismi o gemilere verildi

Türkiye’nin, Mavi Vatan’da sondaj çalışması yürütecek olan üç gemisine, 1963 yılındaki “Kanlı Noel” olaylarında Rum terör örgütü EOKA terör örgütü tarafından Binbaşı Nihat İlhan’ın şehit edilen oğullarının ismi verildi. Türkiye Petrolleri’nin, “Mavi Vatan”da sondaj yapacak 3 geminin isimleri; “Murat İlhan”, “Kutsi İlhan” ve “Hakan İlhan” oldu. 

4'ücü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın özellikleri

Türkiye'nin 4'üci sondaj gemisi abdülhamid han son teknolojiyle donatıldı. Özellikleriyle dikkat çeken gemiden dünyada aynı sınıfta 5 gemi var.

Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin 238 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde, kule yükseliği 104 metre, 68 bin groston ağırlığında, mürettebat kapasitesi 200 kişi  olan gemi sondaj operasyonu gerçekleştirecek ekibi de taşıyacak.

sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilen gemi operasyon için de 3 bin 600 metre derinliğe kadar inebiliyor.

Gemi yedinci nesil üstün teknolojiyle donatıldı. Aktif konumlandırma sistemi bulunan geminin çift kulesi ve 2 adet güvenli 7 ram bop sistemi var. Her iki kulesinde de dalga sönümleme amaçlı sistemi yer alıyor. Gemide basınç kontrollü sondaj sistemi de kullanılıyor.

Teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle hidrokarbon arayan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi filonun en büyüğü.