Karakter analizi

Uzun ve sert geçen bir transfer sezonunu geride bırakmak üzereyiz. Galatasaray ve Fenerbahçe tarihin sayılı kadrolarını kurdular. Beşiktaş zaten iyi olan takımını takviyelerle daha iyi hale getirdi. Trabzonspor'da birkaç gündür yaptığı transferle ses getirdi. 

Geçtiğimiz sezon şampiyon olan Galatasaray, yepyeni kurulmuş bir kadroyla bunu başardı. Erden Timur'un, yapılan bu kadar transferin nasıl başarılı olduğu sorusuna verdiği cevap ise oldukça ilginçti. Transfer edilecek oyuncuların, uluslararası bir şirkete karakter analizlerini yaptırdığını söylemişti. 

Ülkemizde hiç duymaya alışık olmadığımız işler bunlar. Üstelik yöneticilik kariyerine yeni başlamış birinin bu çalışmayı yaptırması sıra dışıydı. 

Transfer döneminde gazeteciler sayfa sayfa futbolcu analizleri yapıp, özel videolar hazırlıyorlar. Ancak neredeyse hiçbirinde oyuncunun saha içi davranışları, saha dışı iletişimine dair bir yorum göremiyoruz.

Bunu görünce sezon başında transfer edilecek bazı futbolcular için kısa videolar hazırlamıştım. Bu videolardan biri de Fenerbahçe'nin yeni transferi Dusan Tadic'di. 

Tadic'in yeteneklerine ve futbolculuğuna laf edenin dili tutulur. Ancak Tadic sabıkalı. Geçen yıl Hollanda Ligi'nde Orkun Kökçü maç sırasında orucunu açtığı için bir başka pozisyonda Orkun'un oruç açmasıyla dalga geçmişti Tadic.

Tadic'in sicili bununla da sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle Hollanda Ligi'nde tüm takım kaptanları maçlara Türkiye ve Suriye bayrakları kaptanlık bandıyla çıkarken bir tek Tadic bu kaptanlık bandını takmamıştı. Hatta bunun üzerine milli futbolcumuz Orkun Kökçü, maçın başında olan seremonide Tadic'in elini sıkmamıştı.

Tadic şimdide milli takımı ile yaptığı bir seyahat sırasında kutlama yaparken vermiş olduğu "Çetnik Selamıyla" gündeme geldi.

Bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var. Çetnik Selamı, Sırp zafer işareti olarak bilinir ve Bosna Savaşı faciasında kullanılmıştır.

Serçe ve yüzük parmakları kapatılarak yapılırken, baş, işaret ve orta parmak açık tutularak oluşturulur. Bosna Savaşı sırasında, ırkçı Sırp çetelerinin Boşnak Müslüman aileleri öldürdükten sonra serçe ve yüzük parmaklarını kestikleri biliniyor. Bosna’daki soykırımın vahşi lideri Miloseviç Kasabı ve onun Çetnikleri, 200 bin Bosnalı Müslümanı, Türk oldukları için soykırıma uğratmıştı.

Tadic'de bugün Müslüman bir ülkenin ekmeğini yiyip, İslamiyet’in farzıyla dalga geçen, Boşnak takım arkadaşı olduğu halde, Çetnik selamı veren bir insan.

Biz geçen yıl yaptığını görmezden geldik ama Dzeko'nun, Tadic'in yaptığını görmemezlikten geleceğini hiç sanmıyorum. Fenerbahçe ikisinden birine fazla. Ya Tadic ya Dzeko!