Kararsız seçmen kime daha yakın?

0:00/ 0:00

Seçimlere giderken en merak edilen hususlardan birisi de kararsız seçmenler. Toplumun kutuplaşıp saflara ayrıldığı bir ortamda Muharrem İnce gibi “gri alan”da kalarak “3. Yol” arayışı içerisinde olanlara seçenek sunanlar var.

Yaklaşık üç, dört yıldır ‘’seçimin kaderini gri alanda kalan seçmen belirleyecek’’ diyorum. Nitekim, süreç bizi oraya götürdü. Zaman zaman Muharrem İnce, ‘’Ben Erdoğan’ın karşısında kim ilerde ise onun lehine çekilirim’’ dese de kitlesi öyle bakmıyor.

Optimar Araştırma olarak Türkiye’nin Nabzı Araştırması’nda sorduk: ‘’Muharrem İnce Kemal Kılıçdaroğlu lehine adaylıktan çekilirse oyunuzu kime verirsiniz?’’

Çıkan sonuç benim tahmin ettiğimden bile azdı; yüzde 54 Muharrem İnce. Kılıçdaroğlu lehine çekilse bile ancak yüzde 54’lük bir kitlesini oraya taşıyabiliyor. Bu kitlenin de blok halinde oraya gideceği net değil. Zira, bu seçmen Kılıçdaroğlu’nu onaylasa ona oy verirdi zaten.

Bu arada Türkiye genelinde 77 ilde 4 bin 745 katılımcı ile yüz yüze ve CATI yöntemiyle yaptığımız Türkiye’nin Nabzı Araştırması’nın Cumhurbaşkanlığı sonuçlarını da paylaşayım. Erdoğan yüzde 45,9, Kılıçdaroğlu yüzde 43,9, Muharrem İnce yüzde 8,3 ve Sinan Oğan yüzde 1,9 oranında destek görüyor. Bu rakamlar kararsızların aritmetik olarak dağıtılmasıyla çıkan sonuçlardı.

Kararsızların oranı yüzde 7,3, oy kullanmayacağım diyenlerin oranı yüzde 2,6 ve cevap vermek istemeyenlerin oranı ise yüzde 5,6.

Peki kararsız olanlar daha çok kime yakındı? Yüzde 41,5’i Erdoğan’a, yüzde 31,3’ü Kılıçdaroğlu’na, yüzde 20,9’u Muharrem İnce’ye, yüzde 6,3 de Sinan Oğan’a yakın. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi Erdoğan kendi seçmen kitlesini konsolide edebilirse 14 Mayıs için daha rahat hareket eder ve seçimi az farkla da olsa rahat alır.

Zaten seçimi kimin alacağını düşünüyorsunuz sorusuna da yüzde 53,4’ü “Erdoğan kazanır” diyor. Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 42,1 ve Muharrem İnce’nin kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 3,6 ve “Sinan Oğan kazanır” diyenlerin oranı ise sadece binde 9.

Kararsızların seçim atmosferine girdikten sonra kendilerine yakın olan adaya yöneleceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Bir de Erdoğan’ın kürsü hakimiyetini düşünecek olursanız, onun kitlesi kararsız olmaktan çıkacaktır.

Bir de şunu düşünün Erdoğan miting meydanlarında kürsüye çıkınca adete 20 yaş gençleşiyor. Enerjisini meydanlara aksettiriyor. Bu da AK Parti’nin kararsızlarında oldukça etkili olacaktır. Zaten dediğimiz gibi Erdoğan kendi kararsızlarını ikna ederse seçimdeki riski minimuma iner. Ne demişti aday tanıtım toplantısında, ‘’Kararsızları ikna ederek gönlüne gireceğiz. Gönlüne girdiklerimizi de ihmal etmeyeceğiz.’’

Bunu başarırsa süreç daha hızlı lehine girer.