Kaşıkçı'nın nişanlısından ABD kongresine çağrı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, cinayetin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen ABD tarafının hala bir adım atılmadığını eleştirerek, ABD Başkanı Trump'ın, Suudi Arabistan ile ilişkilerini bir kenara koyarak bunun hesabının sorulabileceğini söyledi.

Kaşıkçı'nın nişanlısından ABD kongresine çağrı

Geçen yıl Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ABD Kongresi’nde “İnsan Hakları Konularını Haberleştirmenin Tehlikeleri” başlıklı oturumda konuştu. Hatice Cengiz Kaşıkçı cinayetinin üzerinden altı aydan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen sorumlularının hesap vermediğini vurguladı, ABD Kongresi’ne uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.

"Sadece Cemal değil, ABD’nin savunduğu değerler de öldürüldü"

Kaşıkçı’yı konsolosluk binasına girmeden önce gören son kişi olan Cengiz;  "2 Ekim'de aslında sadece Cemal değil, çok daha büyük değerler de öldürülmedi mi, Amerika'nın savunduğu değerler de öldürülmedi mi?" sorusunu sorarak şunları söyledi:

"ABD, uluslararası bir soruşturmayı Kongre bünyesinde yapabilir, bunu yönetebilir. Sayın Trump da Suudi Arabistan'la ilişkilerini bir kenara koyarak bunun hesabını sorabilir. Bu soruşturmada ABD, Suudi Arabistan'a bu cinayeti sorup cevaplarını kamuoyu ile paylaşabilir. Müttefik olmak sadece çıkar ilişkileri değildir; müttefik olmak yeri geldiğinde bu cinayetin sebebini ve ne olduğunu bütün dünyaya sorabilecek cesareti de gerektirir.

ABD'nin insan hakları ve demokrasi anlamında savunduğu değerleri Kaşıkçı cinayeti sürecinde de göstermesini umduğunu belirten Cengiz, söz konusu değerlerin sadece Amerikan anayasasında yazıldığı haliyle kalmaması gerektiğini vurguladı.

“Suudi Arabistan üzerinde baskı oluşturabiliriz”

Hatice Cengiz, “Cemal’i geri getiremeyeceksek en azından onun gibi düşünce suçlusu olanların serbest kalması için Suudi Arabistan üzerinde baskı oluşturabiliriz” dedi, Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.