Kehribar güneş tutulması ne zaman?

Nadir doğa olayı için geri sayım başladı... Kehribar güneş tutulması nereden izlenebilecek? Güneş tutulması çıplak gözle izlenebilecek mi? Güneş tutulması saat kaçta gerçekleşecek? Nasıl izleyebilirim? İşte tüm bu soruların yanıtları...

Kehribar güneş tutulması ne zaman?

2019’un merakla beklenen gökyüzü olaylarından tam güneş tutulması için geri sayım başladı. Dünya, kehribar rengin belirgin olacağı tahminiyle "Kehribar Güneş Tutulması" olarak adlandırılan doğa olayını bekliyor. Tam güneş tutulması 2 Temmuz 2019 tarihinde, yani bugün gerçekleşecek.

Kehribar tam güneş tutulması, Kuzey Yarımküre'den, dolayısıyla ülkemizden gözlemlenemeyecek. Ancak tutulmanın izlenebileceği ana hat nispeten dar olsa da, Güney Amerika'nın önemli bir kısmı ayın gölgesinin güneşten kısmi bir ısırık aldığını çıplak gözle görebilecek.

Yılın ikinci güneş tutulması en net Şili’de bulunan Atacama Çölü’nde izlenecek. Kehribar tutulması ayrıca Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Peru’dan da izlenebilecek.

Kehribar güneş tutulması ne zaman? - Resim : 1

- "Hâlâ tanık olabilirsin"

Tam güneş tutulmasının nadir görülen bir olay olduğunu, "Ortalama olarak 360 yılda bir belirli bir yerde meydana geldiğini" vurgulayan European Southern Observatory (ESO) uzmanları, "Dünyadaki konumunuzun önemli olmadığı bir zamanda yaşadığımız için şanslıyız. Tarihi tutmaya hala tanık olabilirsin." çağrısını yapıyor.

Tutulmayı izlemek için Güney Amerika’ya gidemeyeceğimize göre, ayın güneşi gölgede bırakacağı bu nadide olayı özel teleskoplar yardımıyla yapılacak çevrimiçi canlı yayınlarla net şekilde izleyebileceğiz.

San Francisco'daki Exploratorium müzesi, Şili'deki Ulusal Bilim Vakfı Cerro Tololo Rasathanesi’nde elde edilen görüntüleri canlı yayınla tüm dünyaya yayınlayacak.

>>>Tutulmayı canlı olarak burayı tıklayarak izleyebilirsiniz >>> 

Ya da buradan :)

- Mobil cihazlar için... 

Exploratorium Müzesi'nin iOS ve Android için hazırlanan "Tam Tutulma 2019" uygulaması ile tutulmayı mobil cihazlarınızdan takip edebilirsiniz.

>> iOS ve Android uygulaması için tıklayınız <<

- Güneş tutulması nasıl oluşur?

Ay, Güneş’ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş’ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükür.

Bir güneş tutulması, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için Ay’ın Yeniay safhasında olması; Güneş, Ay ve Dünyanın aynı doğrultuda bulunması gereklidir.

Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi.

Fakat durum böyle değildir. Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.