Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem başlıyor. O karar yasalaştı, başlayacağı tarih belli oldu.

Kira anlaşmazlıklarında zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül'de uygulanmasına başlanacak arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak.

Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem başlıyor. O karar yasalaştı, başlayacağı tarih belli oldu.

Türkiye'de milyonlarca insan kira anlaşmazlığı nedeniyle mağdur oluyor. Ev sahibi ve kiracı arasında çıkan anlaşmazlıkların çözümü için gidilen mahkeme yolu hem süreci daha da uzatıyor hem de adli makamların üzerine fazla iş yükü bindiriyor.

Bir süredir ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarının kolay çözümü için yollar arayan yetkililer kira anlaşmazlıklarına arabulucu sistemini getirdi. Artık aralarında anlaşmazlık olan ev sahibi ve kiracı direkt mahkemeye başvuramayacak. Problemi önce arabulucuyla halletmeye çalışacaklar. Eğer bir çözüm bulamazlarsa mahkemeye gidebilecekler.

TARİH BELLİ OLDU

Uygulama meclisten geçerek yasakaştı. 1 E ylül itibariyle uygulanmaya başlayacak. 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.

Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı arabuluculara gitmesi bekleniyor. Uygulamayla, uyuşmazlıkların tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.